Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Razgovarajte s bebom svakodnevno, od jutra do mraka i ne štedite riječi. Ovo je od izuzetne važnosti za intelektualni razvoj djeteta.

Načini komunikacije s bebom su raznoliki.

Govorite jednostavno
Kako beba raste treba da joj olakšate da razumije pojedine riječi. Zato, kad god možete koristite i ponavljajte jednostavne fraze i rečenice: „vidi oblak“, „pa-pa“, „bebine ručice“, i dr.

Postavljajte puno pitanja.
Ne čekajte da vaša beba počne da daje odgovore da bi počeli da postavljate pitanja. Mislite o sebi kao o reporteru koji intervjuiše poznatu bebu. Pričajte s bebom, postavljajući pitanja: „Da li je to danas sunčan dan?“, „Da li želiš plavu ili žutu majicu?“, „Šta ćemo da večeramo, mlijeko ili kašu?“ – jednoga dana će vam beba sama od sebe uzvratiti odgovorom.

Komentarišite
Kada ste pored bebe, ne radite ništa a da ne pričate o tome. Ako se oblačite, opisujte proces oblačenja, ako pripremate hranu, pričajte bebi o tome. Nije važno što beba još uvijek ne razumije šta joj govorite. Detaljni opisi vode bebu ka razumjevanju.

Pustite bebu da vam odgovara
Istraživanja pokazuju da djeca čiji roditelji pričaju s njima a ne njima, ranije nauče da govore. Pružite bebi priliku da guče, tepa ili da se kikoće. Ostavite i njoj prostor da kaže svoje.

Ne koristite zamjenice
Beba ne shvata ko je „Ja“ a ko je „Ti“. Zato najveći dio vremena oslovljavajte sebe s mama, tata, baka, a bebu oslovljavajte svojim imenom.

Čitajte naglas
Mada u početku neće razumjeti značenje riječi, nikada nije prerano da počnete da čitate neke jednostavne stihove vašoj bebi. Ako vam je dosta bebećih stvari, uvijek možete da joj pričate dio vašeg romana ili časopisa. Važno je da vam beba sluša glas.

Pjevajte
Dječje pjesmice najviše i kombinujte ih s gestovima. Beba će vam brzo staviti do znanja šta joj se najviše sviđa, pa možete očekivati da ćete to pjevati opet i opet.

Dajte joj predah
Neprestano brbljanje može da dosadi svakom, čak i bebi. Kada beba izgubi pažnju za vaše igre riječima, zatvara ili okreće oči na drugu stranu, postaje nervozna i mrzovoljna, pustite je da se odmori.

Izvor: Porodični centar 

Priredila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta