Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Biti roditelj djeteta bilo kog uzrasta je kompleksna i zahtjevna uloga koja vas na kraju dana dobro umori.

Koliko god težite tome da se svjesno krećete kroz svoje roditeljske dane, to što ste odgovorni za brigu o djetetu, ne briše vašu individualnost, niti vas lišava vaših potreba, interesovanja i želja. Ukoliko djeca dobijaju najvažnije stvari za odrastanje od njihovih roditelja, bitno je i da roditelj bude nagrađen.

Roditelji često nesvjesno odlutaju na poslednje mjesto na porodičnoj listi jer sve svoje vrijeme provode brinući o djeci. To je svakako brižno i divno od svakog roditelja, ali zna da bude i kontraproduktivno, jer malo po malo zaboravite sami na sebe. Vjerovatno ćete se složiti da ponekad poželite da neko malo brine i o vama. Kada smo “prazni”, tada nismo nikome ni motivacija, ni pomoć.

Zadovoljavanje potreba drugih može lako da vas nadvlada emocionalno. Čak i ako imate djecu koju je u izvjesnoj mjeri lako podizati, i dalje morate da se prilagodite tome da iz dana u dan stavljate želje i potrebe drugog bića ispred sopstvenih.  Od besanih noći do borbe oko domaćih zadataka, shvatate da vam je u tom procesu potreban novi set vještina, kao što su na primjer trpeljivost i upornost.

Međutim, sa djecom je kuća uvijek puna. Oni se danonoćno švrćkaju i traže vaše vrijeme i pažnju, pa često ne ostane dovoljno mentalne agilnosti da se bavite sami sobom.

Voditi računa o sebi i nagrađivati se nije sebično. U pitanju je samo postojanje svijesti da ste i vi važni, i da vam je potrebna pažnja i njega isto kao i svakom drugom biću. 

Budite umjetnik vašeg slobodnog vremena: 

  • Pronađite načine kako da uživate u trenucima svakodnevnog života.
  • Razmislite o tome šta želite da radite i čime da se bavite. Male stvari do kojih vam je stalo a koje vam nedostaju.
  • Da li možete da izdvojite pola sata do sat vremena u nedelji da uživate u tim stvarima?
  • Častite se omiljenim slatkišem, šetnjom pored rijeke, vratite se časovima aerobika ili pogledajte film u miru.


Krenite od malih stvari. Male stvari donose velika i divna zadovoljstva.

Izvor: Porodični centar

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta