Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Uz tri savjeta, roditelji mogu puno pomoći da se dijete ne osjeća usamljeno
Istraživanja pokazuju da, zbog novog načina života, porodice danas imaju manje djece od prethodnih generacija.

Zapravo, sve je veći broj parova koji se odluče za jedno dijete, u čemu naravno, nema ništa loše.

Međutim, mnogi roditelji brinu da će njihovo dijete biti usamljeno i možda odrastati tužno jer uz sebe nema brata ili sestru.

Iako usamljenost ne treba biti zanemarljiva, imajte na umu da se oko nje više brinu roditelji nego što se djeca zaista osjećaju usamljenost.

Svakako puno je korisnih savjeta s kojima možete pomoći djetetu da se ne osjeća usamljeno, ovo su neka od njih:

Socijalne interakcija
Druženja su odličan lijek protiv samoće. Biti jedinac znači da možda nema igre s braćom i sestrama, ali tu su drugi drugari i vršnjaci.

Parkovi, igraonice, druženje s prijateljima, organizovana druženja, vrtić. Djeca koja su jedinci često su otvorenija prema drugoj djeci i uvijek su u potrazi za partnerima u igri.

Potrudite se da djetetu, ukoliko voli i želi da se igra s drugima, priuštite što više izlazaka i novih susreta jer mogućnosti je na pretek.

U vašem gradu sigurno postoji i mogućnost da se upiše na razne aktivnosti, radionice i sportove. Kao što je na primjer ples, dramske grupe,  fudbal, košarka, borilački sportovi, atletika ili slične aktivnosti gdje će vaše dijete postati dio ekipe i steći mnoge prijatelje.

Vremena za „kvalitetno vrijeme”
Vrijeme s vršnjacima je bitno, ali stručnjaci naglašavaju kako je djetetu izuzetno važno i vrijeme provedeno s njegovim roditeljima. To vrijeme treba biti kvalitetno osmišljeno, na taj način roditelji povećavaju količinu djetetove sreće, samopouzdanja i zainteresovanosti za druženje.

Dakle, potrudite se da isplanirate porodično veče posvećeno društvenim igrama ili izlete na kojima ćete svi „napuniti baterije“. Dijete će uživati ​​u kvalitetno provedenom vremenu s roditeljima, a njegova sreća će biti znatno veća od vašeg uloženog truda.

Ako ipak nemate dovoljno vremena za nešto što vam se čini „zabavnim”, pronađite načine kako da svakodnevne aktivnosti poput kuvanja ili pranja veša učinite interaktivnim i uključiti i dijete u njih, tako da se družite i radite u isto vrijeme. Vaša djeca će uživati ​​u provođenju vremena s vama, na bilo koji način.

Rutinu i struktura dana
Iako druženje s drugima i kvalitetno vrijeme s roditeljima može umanjiti osjećaj usamljenosti, ne možete zabavljati dijete 24 sata, 7 dana u sedmici. Stručnjaci tvrde da dobro organizovane dnevne rutine takođe mogu da pomognu djeci u borbi protiv samoće.

Rutine i struktura pružaju djeci osjećaj normalnosti i pomažu im da znaju što slijedi tokom dana. To im omogućava da se prisjete stvari kojima se raduju, ali ih i zaokupira u onim trenucima kada nemaju toliko socijalne interakcije.

To ne znači da trebate organizovati i isplanirati djetetu dan „u minut“, ali rutine i struktura mogu pomoći da se vaše dijete osjeća manje usamljeno.

Priredio: Ivan Čović

Izvor: portal Dječja posla

Veličina fonta