Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Samopouzdanje pomaže djeci da se lakše izbore sa svim školskim aktivnostima, ali i stvore važna prijateljstva sa svojim vršnjacima.

S dolaskom rane adolescencije, uz visok nivo samopouzdanja djeca lakše riješavaju probleme, stvaraju čvršće odnose s drugima, u stanju su da se odupru lošim tendencijama svog okruženja i da nauče da misle svojom glavom. Samouvjerena djeca izrastaju u ambiciozne ljude, koji su spremni za sve izazove koje ih očekuju u svijetu van roditeljskog doma.

Iz svih ovih razloga važno je da što ranije počnete s radom na podizanju samopouzdanja svog djeteta.

Budite dobar uzor
Djeca se ugledaju na svoje roditelje, zbog čega je bitno da im na svom primjeru pokažete kako da se ponašaju. Budite samouvjereni u komunikaciji s drugim ljudima, ne krijte se od odgovornosti i novih izazova, i pokažite izdržljivost i motivaciju kada vam stvari ne idu od ruke. Djeca će posmatranjem internalizovati, odnosno usvojiti ove vrline i velike su šanse da će biti jednako puni samopouzdanja kao i vi.

Prilagodite se temperamentu svog djeteta
Svi ljudi su različiti, pa tako i djeca. Neke metode podizanja samopouzdanja su efikasna kod neke djece, dok su kod druge beskorisna. Iz tog razloga je posebno važno da se prilagodite temperamentu svog djeteta i ne budete, na primjer, previše strogi ako je ono osjetljivo, niti previše popustljivi, ako se ono lako nosi s kritikom.

Konstantno dizanje samopouzdanja
Hvalite ga kada je zaslužilo, a kada nije, gledajte da mu totalno ne slomite duh svojim zamjerkama. Pomozite mu da prevaziđe svoje probleme i izvuče lekcije iz svojih neuspjeha. Stavite mu do znanja da je vrijedna osoba i da nema razloga da se osjeća nesigurno pred drugima.

Obratite pažnju na svoju komunikaciju
Nikada nemojte reći djetetu da se ponaša kao beba, da je preosjetljivo i da treba konačno da se opameti. To su negativne poruke koje ostavljaju ožiljke i ostaju u svijesti čak i kada odrastu. Ovakve izjave sramote djecu i ne pomažu im uopšte da na pravi način doživljavaju sebe i ponosno koračaju kroz život.

Stavite djeci do znanja da je najvažnije šta oni sami misle o sebi
Dajte im do znanja da je tuđe mišljenje o njima menje bitno od onoga šta oni sami misle o sebi. Tako će naučiti da budu nezavisna i ponose se svojim dostignućima, bez obzira da li su dobili pohvale od okruženja ili ne.

Priredio: Ivan Čović

Izvor: portal Moj pedijatar

Veličina fonta