Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Mršavim lutkama mogu se poslati negativne poruke o izgledu
Nekad smo se igrali, svima dobro poznatim, Barbi (Barbie) lutkama, ne obraćajući previše pažnju ni na šta, osim da joj nabavimo bolje modne dodatke.

Najnovije istraživanja pokazuju da popularne „lijepe mršavice“ nijsu tako bezopasna igračka.

Djevojčice su danas od najranijih uzrasta „bombardovane“ idealima ljepote. Na televiziji, u dječjim serijama, crtićima, filmovima, časopisima, društvenim mrežama pa na kraju i preko lutki.

A taj ideal poručuje da si lijepa ako si mršava, što loše djeluje na psihu male djece. Negativnim stavovima o tome da je lijep samo uzak struk izložene su djevojčice već od pete godine. Upoređuju se sa omiljenim, mršavim lutkama, očekivajući da izledaju kao one. I ovo nije samo slučaj s popularnom Barbi.

Sprovedeno je iztraživanje sa 30 djevojčica u uzrastu od pet do devet godina. Dato im je da se igraju s nekom lutkom „idealnih proporcija”. Prije i nakon igre stručnjaci su ispitivali djevojčice šta misle o svom izgledu, koliko su zadovoljne s njim i šta misle šta je to „idealna ljepota“.

Otkrili su da igranje mršavim lutkama negativno utiče na sliku koju djevojčice stvaraju o svom tijelu. Ta slika o idealima ljepote se nije promijenila čak ni nakon što im je data neka druga igračka.

Stručnjaci su upozorili kako je nezadovoljstvo tijelom veliki problem, u daljem mentalnom razvoju, i da može izazvati ozbiljne dugotrajne posljedice poput poremećaja u ishrani i depresije.

Treba imati u vidu i to da su lutke omiljene dječje igračke već stotinama godina unazad. Kroz prošlost su mijenjale izgled i oblik, a Barbi lutke su najprodavanije lutke u cijelom svijetu. Iako „nezdravog izgleda”, najčešći su odabir većine roditelja i predmet želje mnogih djevojčica.

Ono što one prikazuju, ideal je ljepote koje je neostvariv i nezadrživ u stvarnom svijetu.

Što to znači? Trebamo li izbjegavati lutke ili samo one koje šalju negativne poruke?
Nisu lutke jedine koje izazivaju pogrešne ideale jer istraživanja su potvrdila da vitkom tijelu najviše streme djevojčice koje puno vremena provode ispred  televizijskog ekrana.

Stručnjaci poručuju, da ne krivite sebe što kupujete djetetu željenu lutku. Ova saznanja samo su upozorenje, odnosno korisne informacije, koje će pomoći roditeljima da usmjere djecu na pravi put i razviju kod njih pozitivan stav i navike.

Lutke nisu siguran, već jedan od mogućih rizika po dječje mentalno zdravlje i svakako nisu jedini segment na koji treba obratiti pažnju u društvu i novoj kulturi koja nas okružuje.

Priredio: Ivan Čović

Izvor: portal Dječja posla

Veličina fonta