Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Konačno imamo vremena za čitanje, ali ako vašim mališanima nedostaje motivacija, sjetite se da je ovo momenat kada možete da ih “zarazite” knjigama i razvijete im čitalačke navike.

Vesna Petrović, psiholog i psihoterapeut, kaže da je poželjno da uvedete čitanje kao porodični ritual i odredite da se on odigrava svakog dana u isto vrijeme.
– Najbolje je da to bude predveče – preporučuje Petrović. – Čitajte naglas knjigu po izboru vaše djece, a onda je dajte njima, da i oni vama pročitaju nekoliko redova ili, još bolje, stranica. Sve zavisi od uzrasta. Tako ćete biti sigurni da ste kvalitetno organizovali njihovo i svoje vrijeme, a usput ste djeci poslali zdravu poruku. Pustite ih da ona vama nametnu svoj ukus, a vi njima sugerišite nešto što mislite da bi moglo da im bude zabavno i korisno.
Čitanje naglas je dobro jer se radnja knjige postavlja u središte dječje pažnje, kao izvor korisnog i uzbudljivog iskustva.
– Osim toga, proširuje se rječnik mališana i njihovo opšte znanje, oni tako maštaju o ljudima, mjestima i situacijama koje nisu upoznali i doživjeli – tvrdi Petrović.
I ne zaboravite pošaljite nam sliku, ili snimak načina na koji provodite vrijeme kući kako bismo „zarazili“ i druge. 

Izvor: Mreža za izgradnju mira

Veličina fonta