Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore poziva poslodavce da poštuju propisane mjere i doprinesu očuvanju funkcionisanja porodica i interesa djece.

Sve nepravilnosti i probleme koje imaju roditelji djece mlađe od 11 godina u vezi s ostvarivanjem prava na plaćeno odsustvo s rada, treba prijaviti inspekcijskim organima.

Zaštitnik je u prethodnom periodu, ali i ovih dana, imao više obraćanja i upita građana/roditelja koji ne uspijevaju da ostvare pravo na plaćeno odsustvo u skladu s aktuelnom Naredbom.

Podsjećamo i ukazujemo, zaposlenim roditeljima, javnim i državnim službama i organima i poslodavcima na Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa („Sl. list CG“ br. 8-501/20-129/1357 od 18.10.2020.) koja se odnosi na pravo na plaćeno odsustvo s rada jednom od roditelja ili samohranom roditelju djece mlađe od 11 godina i roditeljima djece s invaliditetom tokom prekida obrazovno, tj. vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja.

Naredba donijeta u oktobru 2020. na snazi je sve vrijeme trajanja epidemije COVID-19, bez obzira na to što su druge naredbe stupale na snagu u zavisnosti od epidemiološke situacije i primjene različitih mjera u odnosu na zahtjeve usmjerene na očuvanje javnog zdravlja.

Od ove naredbe su izuzeti zaposleni u organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenljiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca (koji su u ovoj kategoriji).

S obzirom na to, Zaštitnik još jednom podsjeća na važnost obezbijeđivanja adekvatnih uslova za funkcionisanje porodica u skladu s naloženim, vodeći računa o poštovanju mjera donesenih u cilju očuvanja javnog zdravlja tako da to ne ide protiv garantovanih prava djeteta i ostvarivanja najboljeg interesa djece u Crnoj Gori, bez izuzetka.

Ukoliko Naredba proizvodi dileme i nedoumice potrebno je za tumačenja i pojašnjenja možete se obratiti nadležnom organu koji je donio.

Priredio: Ivan Čović

Izvor: Portal Zaštitnika za ljudska prava i sloboda Crne Gore

Veličina fonta