Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Jelena Crnobrnja, doktorka s Institutu za plućne bolesti Vojvodine, priča o razlikama između simptoma alergije i virusa SARS CoV-2.

Proljećna sezona alergija je počela. Ova godina, kako kaže doktorka Jelena, je posebno izazovna zbog pandemije COVID-19 jer pacijenti s alergijama mogu biti u nedoumici da li su njihovi simptomi možda i simptomi ovog virusa.

„Kijanje, svrab i peckanje grla, sekrecija iz nosa, otežano disanje i kašalj su simptomi koji su karakteristični za alergijski rinitis, ali i za virusne prehlade. S obzirom na to koliko COVID-19 može biti ozbiljno oboljenje, izuzetno je važno na vreme ga prepoznati, lečiti, kao i preduzeti sve mere opreza kako bi se sprečilo dalje širenje virusa“, objašnjava Crnobrnja.

„Alergije su preteran, nesvrsihodan i nespecifičan odgovor imunosistema na supstance ili stimulse (alergene) koje inače ne bi trebalo da su štetne po organizam. Alergeni mogu biti poleni, prašina, buđ, životinjski proteini, hrana i lekovi. Kada alergična osoba dođe u kontakt sa alergenom, imunosistem odgovara proizvodnjom IgE antitela, te posledičnim oslobađanjem proinflamatornih medijatora, pre svega  histamina, koji dovodi do konstrikcija glatke muskulature i suženja disajnih puteva, uzrokuje vazodilataciju i povećanu propustljivost krvnih sudova, što olakšava nakupljanje tečnosti u tkivima i stvaranje otoka, svraba, crvenila kože, te do povećane osetljivosti receptora za bol, kao i do hipersekrecije egzokrinih žlezda“, dodaje ona.

Kako je pojasnila, alergijski rinitis je hronično zapaljenje sluznice nosa uslijed dejstva jednog ili više alergena. Može biti sezonski (polenska kijavica) i perenijalni (kod koga su simptomi prisutni tokom cijele godine). Alergije obično uzrokuju grinje, kućna prašina, životinjske dlake ili perje.

Simptomi alergijskog rinitisa obuhvataju otežano disanje kroz nos, pojačanu sekreciju iz nosa, kijanje, svrab u nosu i očima, crvenilo i suzenje očiju (konjunktivitis) kao i slivanje sekreta niz grlo. Perenijalni rinitis, kako je ova doktorka pojasnila, češće daje zapušenost nosa, glavobolju i osjećaj pritiska, kao i oslabljeno čulo mirisa.

COVID-19 je, kako naglašava, virusna zarazna respiratorna bolest (virus koji je izaziva je označen kao SARS CoV-2) koja je prvi put identifikovana u decembru 2019. U poređenju s ovim virusom, alergije imaju brojne moguće materije, tj. čestice koje je uzrokuju, nisu zarazne i identifikovane su kod ljudi generacijama unazad. Inkubacioni period virusa SARS CoV 2je do 14 dana i prelazi s čovjeka na čovjeka, za razliku od alergija, koje su jedinstvene i ne šire se među ljudima. Kako dodaje Crnobrnja, neke alergije se pojavljuju sezonski, dok o sezonskom pojavljivanju virusa COVID-19 još nemamo dovoljnu količinu podataka.

Kod ovog virusa simptomi mogu, kako objašnjava doktorica, da se pogoršaju u toku nekoliko dana, dok simptomi i znaci alergije nastaju za sat vremena nakon izlaganja alergenima. Alergije rijetko uzrokuju životno ugrožavajuće probleme dok oko 20% infekcija COVID-19, kako je naglasila, zahtijeva bolničko liječenje s čestom pojavom upale pluća (pneumonija). 

„Glavni simptomi COVID-19, koji se pojavljuju nakon dva do 14 dana inkubacionog perioda, jesu kašalj, otežano disanje i kratak dah, praćeni temperaturom, groznicom, drhtavicom, bolovima u mišićima, glavoboljom, bolom grla, gubitkom čula ukusa i mirisa“, objašnjava Crnobrnja.

Nastavljajući da upoređuje simtome alergije i ovog virusa, kaže kako simptom koji se svakako ne pojavljuje kod alergija, a vrlo je značajan kod COVID-19, jeste temperatura. Na to posebno treba da obrate pažnju osobe koje imaju sezonske alergije i da se jave nadležnom ljekaru u slučaju pojave povišene tjelesne temperature.

Skreće pažnju da je važno da, ukoliko imate alergije, uvijek možete istovremeno imati i virusnu infekciju, pa tako i COVID-19. Savjetuje da upoređujete simptome, koje u slučaju sezonskih alergija imate svake godine, i uočite eventualnu razliku u simptomima ukoliko se pojavi. „Ovo se naročito odnosi na osobe koje, pored alergija, imaju i alergijsku astmu i osećaju simptome kao što su pritisak u grudima i otežano disanje“, naglasila je Crnobrnja.

Astma svakako spada u grupu najvažnijih faktora rizika za teže oblike virusa SARS CoV-2. Zato nam doktorica skreće pažnju da je izuzetno važno za osobe s alergijama i alergijskom astmom da redovno koriste terapiju i da se pridržavaju svih mjera.

„Da bismo alergijske simptome sveli na minimum, potrebno je, pored terapije, izbegavati alergene, a trenutne epidemiološke mere radi sprečavanja koronavirusa takođe nam u tome pomažu“, kaže za kraj Jelena Crnobrnja.

Pripremio: Ivan Čović

Izvor: portal Actavis

Veličina fonta