Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Nova studija pokazala je da posljedice COVID-19 trpe i oni koji nisu osjećali simptome dok su bili zaraženi. Više od 60 dana nakon infekcije, 27 posto, tačnije rečeno 382 ispitanika iz Kalifornije borilo se s postkovid simptomima poput otežanog disanja, bolova u grudima, kašlja ili bolova u stomaku.

Na ove simtpome žale se i oni koji su bili pozitivni na Sars-CoV2 u Srbiji, pa čak i djeca.

„Postkovid simptomi se javljaju kod svih koji su preležali COVID-19, bez obzira na to kakva je klinička slika bila“, saopštava direktorka Doma Zdravlja Dr Milutin Ivković Palilula Aleksandar Stojanović.

„Nema nikakve veze koliko je neko imao težak oblik, virus je toliko nepredvidiv da posledice mogu da osećaju svi. Najizraženija posledica kronavirusa je anksioznost, a potom zamor, čak i kod dece. Kod odraslih se postkovid javlja kod oko 30 odsto ljudi, dok je kod dece nešto ispod 10 odsto", napominje Stojanović.

Kako kaže, simptomi mogu da traju od mjesec dana pa na više, ali ne isključuje se da će biti još posljedica, pošto smo tek godinu dana u epidemiji.

Dosadašnje studije su otkrile više od 30 simptoma, uključujući anksioznost, bolove u leđima, umor, nesanicu, stomačne probleme, ubrzan rad srca, zamor, nedostatak vazduha, mada većinu ovih simtoma su imale osobe koje su bile hospitalizovane.

Svakako ukoliko osjetite neke od pomenutih simptoma, a preležali ste COVID-19, obavezno se javite ljekaru, koji će dalje utvrditi da li vam je potrebno dodatno liječenje ili neki poseban režim.

Ljekari ne preporučuju da se forsirate ili naporno vježbate jer je plućima potrebno vrijeme da se oporave, ali zato preporučuju šetnje, laganije vježbe i vitaminsku ishranu.

Nije isključeno da stanje „produženog COVID-19", kako ga neki zovu, zahtijeva češče kontrole i dodatne dijagnostičke metode. Zato se savjetuje da ne budemo lijeni, već samo strpljivi i pažljivi.

Takođe, to što ste preležali novi virus ne znači da ste maksimalno zaštićeni i da se ne možete ponovo zaraziti njime, čak ni ako se vakcinišete. Antitijela vas štite samo od težeg oblika virusa.

Pripremio: Ivan Čović

Izvor: portal PRVA televizija

Veličina fonta