Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Djeca će vam postaviti mnoga pitanja o novcu, a vaša je dužnost kao roditelja da im pokušate odgovoriti na pitanja i navesti ih na put uspješnog upravljanja njime.

Donosimo vam devet savjeta kako djecu uključiti u finansijske odluke. Jedan od najboljih načina razgovora o novcu je da zaista slušate pitanja koja vaše dijete postavlja i iskoristite ih kao podsticaj za razgovor i edukaciju o važnim finansijskim temama. Odgovori poput: „To nije bitno“ ili „To nije lijepo pitanje“ i slično vašem djetetu pokazuju da je novac nebitan ili da nešto nije u redu s njim.

Ako vaše dijete postavi pitanje „Jesmo li siromašni?“ ili „Jesmo li bogati?“ zapravo vas pita za sigurnost vaše porodice. Djeca se neprestano upoređuju sa svojim vršnjacima ili to njihovi vršnjaci čine umjesto njih, kako bi vidjeli uklapaju li se u društvo. Tim i sličnim pitanjima djeca pokušavaju objasniti životni stil svoje porodice i staviti ga u određeni kontekst. To su vrlo teška i osjetljiva pitanja, posebno za porodice koje imaju ograničena finansijska sredstva, žive na ivici siromaštva ili ispod granice siromaštva. Koliko god teško bilo, pokušajte im odgovoriti smireno, iskreno i uvjerljivo, na primjer: „Nemamo mnogo, ali imamo dovoljno za život i za brigu o tebi.“

Ako vaša porodica dobro zarađuje i može sebi priuštiti više od prosjeka, ponovo pokušajte odgovoriti iskreno, na primjer: „Posao koji mama i tata rade omogućuje nam više novca od mnogih drugih poslova.“

Starija djeca sigurno će imati više pitanja. Nemojte ih lagati. Izuzetno je važno da djeca, posebno tinejdžeri, budu svjesna finansijske situacije u porodici kako bi prilagodili svoje želje i, ako je moguće, takođe pripomogla porodičnom proračunu svojim radom putem učeničkih ili studentskih udruženja. Kakva god bila vaša situacija, uvijek istaknite da je novac potreban za život, ali da on ne može kupiti ono najvažnije u životu, poput sreće i dobrih prijatelja. Najvažniji korak pri učenju djeteta je kako mudro upravljati novcem da se i sami pokušate ponašati finansijski odgovorno i mudro upravljati svojim novcem. Drugim riječima, pokušajte ih uputiti svojim primjerom. Zna se da djeca često ne naprave ono što roditelji traže od njih, a ipak ih vrlo često imitiraju i usvajaju njihove obrasce ponašanja.

Evo nekoliko savjeta kako djecu uključiti u finansijska pitanja:

Objasnite im razliku između potreba i želja
Vrlo je važno djeci objasniti razliku između potreba koje su nam neophodne za život i želja koje nam nisu neophodne, ali naš život čine ljepšim i nas zadovoljnijima. Uz smireno „ne“ objasnite im zašto ne mogu dobiti slatkiše ili omiljeno gazirano piće svaki put kad ste u prodavnici ili zašto im ne možete priuštiti najnoviji model telefona koji su vidjeli na televiziji. Umjesto da im odgovorite samo: „Nemam novca“ ili „Ne može“, odgovorite im da prvo morate platiti  ono što je svima potrebno poput stana, hrane, odjeće i obuće, a onda ako ostane novca, možete kupiti i dodatne stvari kojima se raduju svi članovi porodice. Time ćete ih naučiti da razlikuju potrebe od želja, ali i pojmove kao što su nedostatak novca, racionalno raspolaganje novcem, štednja i  upravljanje finansijama.

Naučite ih odakle dolazi novac
Izuzetno je važno da djeca u što ranijoj životnoj dobi shvate da novac ne raste na drveću i da nije neograničen. Objasnite djetetu kako je novac nagrada za rad na određenom radnom mjestu i da je za njegovo sticanje vrlo važno biti marljiv, disciplinovan i redovno učiti.

Važno je da djeca shvate kako je količina novca ograničena (zbog čega ne mogu dobiti sve što požele i kad god požele) i da je novac koji zarađujete povezan s nivoom obrazovanja i vremenom koje provodite na poslu. To će ih naučiti da je njihovo obrazovanje izuzetno važno, a odsutnost roditelja često neophodna kako bi im mogli priuštiti sve što im je važno za život (stan, hranu, odjeću, obuću, igračke itd.). Tako će djeca vrlo brzo shvatiti da novac ne dolazi iz bankomata kad god poželimo ni da se kreditnom karticom možemo služiti kad god nam se nešto svidi.

Dodijelite im džeparac
Džeparac je odličan način podučavanja djece o vrijednosti novca. Džeparac djeci omogućuje promišljanje o ostvarenju želja i onom što im je najvažnije, i pomoću njega mogu shvatiti prave vrijednosti novca. Iznos džeparca zavisiće od vaših finansija, a za svaku godinu starosti, ako vam to vaša primanja omogućuju, pomalo ga povećavajte. Za djecu mlađu od deset godina primjeren je sedmični džeparac, a za starije mjesečni. Djetetu džeparac omogućuje prirodno i spontano učenje o važnosti raspolaganja novcem pa će tako ubrzo naučiti da ako potroši sve na slatkiše danas, sjutra neće imati dovoljno novca za novu igračku. Tako dijete shvata da odluke koje donosi danas uvijek utiču na ono što će se dogoditi sjutra.

Podstaknite ih na „zarađivanje“
Osvijestite važnost rada za platu. Neka znaju da ste sav novac kojim raspolažete zaradili svojim radom na svom radnom mjestu. Recite im koliko ste sati radili da biste zaradili za iznos neke njihove igračke ili druge potrepštine. Podstaknite djecu da „zarade“ veći džeparac obavljajući sitne poslove po kući, a tinejdžere da pronađu ljetni posao preko učeničkog udruženja kako bi shvatili da se jedino radom stvara bogatstvo.

Naučite ih važnosti štednje
Izuzetno je važno djecu podsticati na štednju. Požele li neki proizvod veće vrijednosti, recite im da je za skupe stvari potrebno štedjeti (sakupljati) novac. Izdvajanje dijela džeparca radi štednje iz koje će kupiti željene proizvode djecu će naučiti odgovornom finansijskom ponašanju, uticati na stvaranje pozitivnog stava prema štednji i pokazati im da je u životu često potrebno odricanje kako bi u budućnosti mogli ostvariti nešto više. 

Pritom je važno djetetu dati slobodu u raspolaganju novcem koji je uštedjelo ili dobilo na poklon od drugih članova porodice. Dopustite mu da ga upotrijebi na način i stvari koje samo odabere, a mislite li da je potrebno, ponudite mu savjet ili pomoć u odabiru onoga na što bi moglo potrošiti ušteđevinu. Katkad dopustite i male greške, jer ipak se na svojim greškama najbolje uči. Kako bi im štednja bila lakša i zabavnija, kupite im kasicu prasicu ili im otvorite dječju štednju u banci.

Odlučite li se za otvaranje štednog računa za svoje dijete, obavezno ga povedite u posjetu banci i iskoristite priliku da ga informišete kako su banke mjesta u kojima osobe mogu položiti svoju štednju ili zatražiti novac u obliku kredita. Naučite ih da je novac posuđen iz kredita novac koji moramo vratiti banci, da uvijek moramo vratiti više nego smo posudili i da se kredit koristi samo onda kada nemamo štednju i za važne stvari kao što su kupovina kuće ili stana, automobila, obrazovanje i sl.

Uputite ih u životne troškove
Pokažite im svoj mjesečni račun, na primjer za struju ili vodu i recite im koliko ste sati morali raditi da biste platili taj račun. Objasnite im da na iznos računa za struju utiče i njihovo ponašanje; da je važno ugasiti svjetlo kada nisu u sobi, ugasiti televizor kada ga ne gledaju i sl.

Podučite djecu o reklamama
Djeca su svakodnevno izložena raznim oblicima reklama već od vrlo rane dobi. Marketinška industrija uveliko utiče na odluke mladih o potrošnji, ali i na razvijanje njihovih ličnih stavova i skupa vrijednosti. Podučite djecu da određeni proizvod ne mora nužno biti najbolji zato što ga reklamira njihov omiljeni sportista ili pjevačica. Objasnite im da su oni plaćeni kako bi promovisali određene predmete i da to najčešće nisu predmeti koje bi sami lično izabrali.

Pokušajte ih pripremiti na „vršnjački pritisak“
Kada krenu u vrtić, a posebno u školu, djeca će se suočiti s pritiskom vršnjaka da imaju određene proizvode (patike određene marke, novi telefon i sl.) ili se ponašaju na određeni način. Neka djeca ne prepoznaju vršnjački pritisak čak ni kada se on događa, a druga mogu biti pretjerano osjetljiva. 

Važno ih je početi na vrijeme pripremati na to i svakodnevno im isticati kako materijalne stvari ne utiču na oblikovanje njihovog identiteta.

Objasnite im da je zabavno kada njihovi prijatelji podijele s njima svoje nove igračke, igre i ideje. S druge strane, igra se može pretvoriti u vršnjački pritisak kada ih prijatelji počnu zadirkivati zbog onoga što im se sviđa ili zbog toga jer nešto ne posjeduju.

Pokušajte im novac približiti u igri
Igrajte se prodavnica, banke, popunjavajte edukativne finansijske bojanke ili igrajte društvene igre poput Monopola. Igru iskoristite kako biste porazgovarali o odgovornoj potrošnji i važnosti štednje. 

Izvor: Addiko.hr

Priredila: Dragana Đokić

Veličina fonta