Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Maske, koje se poslednjih mjeseci uveliko koriste kao mjera predostrožnosti protiv koronavirusa, u potpunosti pokrivaju usta, zbog čega osobe s oštećenim sluhom imaju problem da komuniciraju ili da se sporazumijevaju s drugima pomoću usana i izraza lica (neverbalna komunikacija).

Ovo je bio veliki izazov za 21-godišnju studentkinju s Univerziteta Kentaki koja je slobodno vrijeme u domu iskoristila da napravi posebnu masku za lice koja je namijenjena osobama s oštećenim sluhom.
"Trenutno vlada panika, ali na neke ljude se ne obraća pažnja. U ovom trenutku je važno da ljudi mogu da komuniciraju. Iako osobe s oštećenjm sluha nose aparat one se i dalje oslanjaju i na izraze lica. Obratite nekad pažnju kako komuniciraju, izrazi lica su dio njihove gramatike, pa se pola značenja gubi kad njih nema", kazala je Ešli Lorens, koja je kreirala masku s transparentnim "prozorom" u sredini tako da se u potpunosti vide usta osobe koja je nosi.

Studentkinja je uz pomoć majke svoju ideju sprovela u praksu. Kako je kazala, njena mama zna da kroji i šije, pa je proces izrade bio veoma brz i uspješan. U poslednjih nekoliko dana primila je na desetine porudžbina iz šest država.
Ešli maske izrađuje besplatno jer smatra da tokom ovog teškog vremena treba da pokažemo solidarnost.
"Ako se osjećate dobro, kod kuće ste i ne radite, onda pomozite drugim ljudima. Osjećaćete se dobro jer možete da doprinesete čovječanstvu", zaključila je Lorensova.

Izvor: www.telegraf.rs 

 

Veličina fonta