Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Brz tempo života, nove tehnologije i nedostatak vremena su česti faktori zbog kojih ne obraćamo previše pažnju na fizičku aktivnost.

Djeca sve više vremena provode za računarima, tabletima i telefonima, što roditeljima predstavlja dodatni izazov kako da svoju djecu motivišu da se bave sportom i fizičkom aktivnošću.

Sticanje zdravih navika u ranom djetinjstvu
Prema riječima prof. dr Sanje Mazić, šefa Katedre za medicinu sporta, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sticanje zdravih životnih navika počinje još od ranog djetinjstva, a uloga roditelja je u tome velika jer su upravo roditelji ti koji svojoj djeci daju dobar primjer. Kako bi djeca stekla svijest o tome koliko je fizička aktivnost bitna za njihovo zdravlje, roditelji na različite načine mogu da podstaknu svoje mališane da budu aktivni.

Roditelji kao primjer
Zajedničkom fizičkom aktivnošću, roditelji svojoj djeci daju primjer i ujedno ih motivišu da se bave sportom. Kroz različite igre sa djecom, od igranja lopte, trčanja, školice oni će pokazati važnost fizičke aktivnosti, a ujedno će i provoditi kvalitetno slobodno vrijeme sa svojom djecom. Ukoliko se sami roditelji bave sportom i treniraju, oni pozitivno utiču na svoje mališane koji će biti motivisaniji da i sami budu fizički aktivni. Ako to ipak nije slučaj, roditelji treba da podrže svoju djecu ukoliko oni žele da se bave određenom fizičkom aktivnošću i sportom tako što će ih voziti na treninge, čekati ih da završe i na taj način im dati vjetar u leđa.

Obavezna šetnja i u zimskim mjesecima
Doktorka Mazić savjetuje da djecu treba voditi u šetnju i po hladnim zimskim danima, jer boravak na svježem vazduhu jača imuni sistem i čisti disajne puteve. Prema preporuci stručnjaka koji se bave ovom oblašću, za pravilan rast i razvoj djece, njihovo očuvanje i unapređenje zdravlja, potrebno je praktikovati 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Mališanima kroz različite aktivnosti, od školice sporta, plivanja, atletike i drugih sportova, treba stvoriti ljubav prema fizičkoj aktivnosti, jer će na taj način steći navike koje će ih pratiti tokom čitavog života.

Ideje za sprovođenje raznih aktivnosti možete pronaći na mnogim internet stranicama, priručnicima za roditelje i drugim sadržajima koji su danas i više nego dostupni. Osim toga, nema roditelja koji ne pamti barem jednu igricu iz svog djetinjstva, pa osim što će je prenijeti svom djetetu tako će i očuvati tradiciju igranja starih dječjih igara.

Izvor: Moje dete.info

Priredila: Dragana Đokić

Veličina fonta