Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Sve što roditelji, vaspitači ili učitelji kažu – pitanja, komentari, sugestije – utiče na motivaciju djece da uče.

Namjerni i usmjereni razgovori podstiču kognitivni, socijalni, jezički i emotivni razvoj. Zašto je važno razgovarati sa djecom? Ima mnogo odličnih razloga, a navešćemo samo neke:

Djeca uživaju u društvenim razgovorima s odraslim osobama. Nekoliko izdvojenih, uticajnih riječi, može da motiviše dijete na dobro ponašanje i postupke.

Postavljanje pitanja i upotreba novih riječi podstiče razvoj dječjeg mišljenja i radoznalosti.

Usmjereni razgovori odraslih sa djecom ohrabruju i unapređuju njihov razvoj u mnogim oblastima: razvoj jezičkih vještina, razvoj pismenosti, kognitivni (saznajni) razvoj, društveni razvoj i emocionalna inteligencija.

Istrajnost i strpljenje roditelja su bitan preduslov za napredovanje djeteta.

Ono što moderna istraživanja pokazuju je da bez obzira na socijalni i ekonomski status porodice, što više roditelji pričaju sa svojom decom, to će se prije dječji vokabular razviti i širiti.

Ovdje se ne misli na svakodnevne „tehničke“ razgovore koji se tiču pripreme obroka, toka oblačenja, brigu o dječjoj bezbjednosti i ostale rutinske stvari. Ovdje govorimo o onim specijalnim, usmjerenim, posebnim temama koje donose zadovoljstvo u međuljudskim odnosima. To bi mogli da budu oni momenti kada zajedno s vašim predškolskim djetetom čitate knjigu i komentarišete avanture junaka, ili kada sa svojim djetetom odigrate par partija Uno igre negdje u parku na suncu.

Istraživanja pokazuju da što češće imamo usmjerene i osmišljene razgovore sa djecom, to će se više razvijati njihov govor i vokabular.

Što više riječi koristite u priči sa dvogodišnjim ili starijim djetetom, to ih brže oni koriste u svom govoru. Za brzi razvoj dječjeg govora važno je objašnjavati pojedinačne pojmove.

Dokazano je da opšta inteligencija djeteta raste ukoliko više pričate sa njima. Razgovor sa djecom je baza daljem učenju čitanja i pisanja. U predškolskim godinama djeca uče različite zvukove, značenje riječi i strukturu rečenica ali i kako da učestvuju u razgovorima.

Predškolac nauči do 2500 reči godišnje, od čega do sedam novih riječi dnevno. Kod djece kod koje se jezik razvije brzo postaju sposobnija da lakše nauče da čitaju. Oni razgovori o poznatim stvarima koji su usmjereni i kompleksni, dovešće do eksperimentisanja sa novim riječima i rečenicama pa će djeci olakšati  da se uključe u ritam osnovne škole i omogućiće razvoj literarnosti u narednim fazama.

Ako odrasli sa djecom češće govore o osjećanjima, to njima pomaže da razumiju svoja i tuđa osjećanja. Ovo će naročito pomoći djeci da razviju pozitivne odnose sa svojim vršnjacima.

Pomozite djetetu da prepoznaje kako njegovo ponašanje utiče na drugu djecu. Pomozite djetetu da prepoznaje kako se drugi osjećaju. Motivišite na empatiju. Pokažite mu pozitivne načine ponašanja svojim postupcima.

Izvor: Porodični centar

Priredila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta