Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Noćni teror česta je pojava kod djece, pogotovo u predškolskoj dobi. Što je noćni teror, kako bi se kao roditelj trebali postaviti i biti podrška svom djetetu saznajte u nastavku.

Što je noćni teror?
Noćni teror je buđenje u panici, najčešće u prvih nekoliko sati sna djeteta. On se obično događa kod djece od 4 do 12 godina starosti, ali zabilježen je i kod mlađe djece, već od 18 mjeseci starosti.

Važno je znati da noćni teror nije isto što i noćna mora. Noćni teror obično se događa u prvih dva – tri sata sna te je vrlo stresan za dijete. Dijete u toku noćnog terora nije u potpunosti budno te nije sasvim svjesno šta se događa. Kod noćnih mora dijete je nakon iste budno te je u mogućnosti pričati o tome što se dogodilo. Noćne more obično se događaju kasnije u noći.

Noćni teror nije san ili noćna mora već zastrašujuća reakcija koja se događa u prelazu iz duboke faze non-REM sna u laganu REM fazu sna. Kod većine djece ovaj prelaz događa se bez ikakve reakcije, dok kod otprilike 5% djece ovo prelazi u stresnu reakciju koju zovemo noćni teror.

Noćni terori ne ostavljaju dugoročne posljedice na djecu te oni obično prestaju kako dijete raste i razvija se.

Što se događa djetetu kada doživljava noćni teror?
Dijete koje doživljava noćni teror počeće vikati ili pričati u polusnu. U tom trenutku dijete je vrlo preplašeno te vjerovatno nije u mogućnosti u potpunosti se razbuditi.

Kada su u noćnom teroru djeca su obično preplašena, kao da sanjaju. Otkucaji srca su im ubrzani, ubrzano se znoje, oči su im staklastog izgleda te ih je nemoguće utješiti. Neka djeca čak lupaju po krevetu ili trče po sobi kao da ih neko lovi, a moguće je i da vas neće prepoznati.

Djeca su zapravo u polusnu – dovoljno su budni da otvore oči, pričaju ili se kreću, ali nisu dovoljno svjesni kako bi ih mogli utješiti. Ujutro se obično ne sjećaju noćnih terora.

Šta uzrokuje noćne terore?
Noćni terori obično se događaju kada je djetetov centralni živčani sistem prestimulisan u toku sna. Ovo može biti nasljedno ako je neko u porodici imao problema s noćnim terorima ili hodanjem u toku sna.

Noćni terori nisu povezani s nikakvim psihološkim poremećajima ili traumama, ali mogu biti uzrokovani pretjeranim umorom, stresom ili uobičajenim dječjim brigama. Oni su zapravo normalna pojava u emocionalnom razvoju djeteta.

Djeca koja su bolesna, na ljekovima ili preumorna mogu imati povećan rizik od noćnih terora. Takođe, ustaljeno je mišljenje kako su noćni terori učestaliji kod dječaka.

Kako mogu pomoći svom djetetu u toku noćnog terora?
Ako je vaše dijete sklono noćnom teroru ili hodanju u snu, nemojte očajavati. Postoji način kako im možete pomoći. Pokušajte:

Ostanite smireni i pokušajte ne dirati dijete dok je noćni teror u toku. Diranje djeteta za vrijeme noćnog terora može imati suprotan učinak pa to izbjegavajte osim ako vaše dijete predstavlja opasnost za sebe i druge.

Vaša prisutnost ponekad je sve što dijete treba. Pratite da li vaše dijete želi da ga zagrlite ili budete uz njega. Pružite podršku svom djetetu ako mu je ona potrebna, ali nemojte navaljivati.

Nemojte noćnim terorima pridavati previše pažnje i pokušajte ostati smireni.

Neka pod u sobi i hodniku ispred sobe bude čist i uredan, pokušajte pokupiti igračke prije spavanja. Prije spavanja provjerite da su vanjska vrata i prozori zatvoreni.

Ako vaše dijete spava kod bake ili prijatelja pobrinite se da oni znaju za mogućnost noćnog terora. Ukratko ih upoznajte što je noćni teror.

Ako je vaša soba udaljena od sobe vašeg djeteta, razmislite o baby monitoru. Zapamtite, noćni terori obično traju od pet do deset minuta te se mogu ponoviti i nekoliko puta u toku iste noći.

Trebam li potražiti pomoć doktora?
U većini slučajeva posjeta doktoru nije potreban kod noćnih terora. Ako se ipak događa nešto od sljedećeg razmislite o posjetu doktora:

Ako je vaše dijete vrlo nasilno u toku noćnog terora te tako predstavlja opasnost za sebe ili druge.

Ako se noćni terori događaju učestalo ili traju predugo.

Ukoliko vaše dijete ne spava dovoljno te u toku dana pokazuje znakove iscrpljenosti kao posljedicu noćnih terora.

Mogu li spriječiti noćne terore?
Noćni teror nije uvijek moguće spriječiti, ali moguće ih je ublažiti ili smanjiti uz određene tehnike. Ne postoji univerzalno rješenje problema, već ono zahtijeva konstantan trud. Prvo i osnovno, potrudite se da vaše dijete nije pod stresom kada ide na spavanje te da ima dovoljnu količinu sna.

Za vrijeme večere razgovarajte s djetetom i podijelite događaje dana. Razvijte način uspaljivanja koji nije stresan za dijete.

Zapamtite – noćni terori normalna su pojava djece. Nemojte tome pridavati pretjeranu pažnju, jer vaše dijete se vjerovatno neće ni sjećati ujutro. Nemojte noćnim terorima pridavati previše pažnje u komunikaciji, jer to može dijetetu dati poruku kako nešto s njim nije u redu.

Noćni terori, iako neugodni, ne ostavljaju dugoročne posljedice na vaše dijete. Vaš odnos prema djetetu vrlo je važan, zato poradite na tome.

Pokušajte biti podrška svome djetetu, razvijajte komunikaciju i otvoren odnos. Iako noćne terore ne možemo u potpunosti spriječiti, možemo svom djetetu pomoći da razvije vlastitu emocionalnu inteligenciju i sigurnost. Pravilnom komunikacijom i smirenom rutinom uspavljivanja možemo smanjiti nivo stresa u porodici, a to može pomoći i smanjivanju noćnih terora.

Zapamtite, stabilan i otvoren odnos s djetetom počinje od prvog dana, a naš je zadatak raditi na sebi kako bi postali bolji roditelji.

Izvor: Moderno roditeljstvo

Priredila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta