Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Djeca se često svađaju i to je prilično uobičajena stvar, ali kada vidite znake rivalstva, potrebno je da reagujete. Postoji dosta razloga zbog kojih se djeca međusobno svađaju, ali to često ima uticaja i na ostale članove u porodici.

Naime, braća i sestre uče dosta toga zajedno. Oni uče kako da vole osobe u svojoj okolini čak i kada im se ne sviđaju njihovi postupci. Takođe se međusobno uče strpljenju, toleranciji, ljubaznosti i ono što je posebno važno, uče kako da riješe konflikt.

Roditelji vrlo često pokušavaju da spriječe svađu između svoje djece ne znajući da to može doprinijeti razvoju njihove ličnosti. Međutim, ono na šta bi oni zaista trebali da obrate pažnju jeste rivalstvo, jer je ono bez sumnje uzrok loših odnosa između braće i sestara. 

Pročitajte u nastavku teksta nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da riješite ovaj problem između vaše djece.

1. Ne osuđujte ih
Prije nego što odlučite da uzmete ulogu sudije kako biste riješili problem između vaše djece, dobro razmislite. Onog trenutka kada roditelj odluči ko je u pravu, a ko je kriv, jedno dijete će iz “igre” izaći kao pobjednik, a drugo će biti ogorčeno. Stoga, biti sudija i nije dobra solucija. Važno je da oni sami shvate gdje su pogriješili i da sami pokušaju to da riješe kako bi jednog dana bili odgovorni i uspješni ljudi.

2. Pokrenite proces rješavanja problema
Ukoliko želite da vaša djeca riješe razmirice, potrebno je da im vi date smjernice koje će im pomoći da sami pronađu rješenje. To treba da radite tako što ćete ih podstaći da izraze svoja osjećanja koja su i bila uzrok svađe.

3. Objasnite im da ne bi trebalo da povređuju one koje vole
Kako djeci ova poruka nije sasvim jasna, najbolje bi bilo da im kroz primjer pojasnite. Na taj način ćete im približiti kakva vrsta fizičkog ili psihičkog nasilja nije dozvoljena u vašoj kući.

4. Ne upoređujte vašu djecu
Poređenje utiče loše na dijete čineći da se ono osjeća nevoljeno. Znajte da ga to neće ojačati. Zapravo, neka djeca započinju svađu upravo zbog konstantnog upoređivanja, a neka postaju ozlojeđena i gube samopouzdanje.

5. Obratite pažnju na sposobnosti vaše djece
Svako dijete zaslužuje da se osjeća posebno zbog svojih sposobnosti ili talenata. Zato pomozite vašem djetetu da radi na samopouzdanju tako što ćete pohvaliti njegov rad.

Izvor: Yumama

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta