Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Pitanja tipa „Šta ima?“, „Kako je bilo?“, „Što si radio?“ vrlo su uopštena i široka pa djeca ne znaju šta bi rekla i kao odgovor daju unaprijed naučenu frazu. Budite mudri i postavite pitanja na drugačiji način.

Dok ste udubljeni u posao, u trci s vremenom i istovremeno obavljajući pet zadataka koji radni dan postavlja pred odrasle osobe, sigurno vam, svjesno ili nesvjesno, bezbroj puta padne na pamet: Moje je dijete u vrtiću. Kako je njoj/njemu sada? Kako se osjeća? Šta trenutno radi? U glavi se stvaraju brojni scenariji na kojima bi vam i pravi književnici mogli pozavidjeti.

I onda napokon dolazi i taj trenutak – radno vrijeme je završeno i jurite po svoje dijete u vrtić. Jedva dočekate da ga uz širok osmijeh zagrlite i radoznalo pitate: „Kako je danas bilo?“ „Dobro“, odgovara vaše dijete uz sleganje ramenima. „A… Šta si danas radio/la?“ „Igrao/la sam se“, ponovno dobijate kratak odgovor. „Šta si se igrao/la?“ „Svašta…“, posljednji je, potpuno obeshrabrujući odgovor.

Pogrešno pitanje?
Zvuči poznato? U redu. Možda imate ćutljivo dijete. Možda je vaše dijete umorno i ne da mu se baš sada da prepričava svoje dogodovštine. Možda mu je teže da se izrazi. Ili razmišlja da njemu zanimljive stvari nisu isto zanimljive i vama pa ih samim time nije vrijedno spominjati. Ne, nemoguće je da vaspitači danas baš ništa nisu radili s djecom pa zato nemaju o čemu da pričaju. A možda je problem… u samome pitanju?

Pitanja tipa „Šta ima?“, „Kako je bilo?“, „Šta si radio/la?“ vrlo su uopštena i široka pa djeca ne znaju šta bi rekla i kao odgovor daju unaprijed naučenu frazu. Budite mudri i postavite pitanja na drugačiji način. Neka ona budu konkretna, ali i zabavna, maštovita, otvorena za prepričavanje, razgovor i raspravu.

Pitanja bi trebala da podstiče djecu da se prisjećaju proživljenoga, ali i da zamišljaju (ne)moguće na bolje upoznavanje sebe, svojih osjećaja, izbora, sklonosti i interesa da se aktivnije uključe u svoju sredinu i primjećuju ljude, stvari i događaje kojima su svakodnevno okruženi, ali kojima dosad nisu pridavali pretjerano puno pažnje na bogatije korišćenje rečnika i pronalaženje novih riječi i načina na koje će se izraziti da se dobro zabave i ugodno osjećaju dijeleći svoja iskustva s vama da se osjećaju sigurno, uvaženo i sposobno.

Podstaknite dijete da vam priča o svom danu uz malo drugačija pitanja
I evo ga, na samome kraju dvadeset pitanja koja možete postaviti svom djetetu prilikom dolaska iz vrtića i biti više manje sigurni da ćete podstaći znatiželju i spremnost na komunikaciju i dijeljenje iskustava:

Kako bi ocjenio/la svoj dan u vrtiću na skali od jedan do pet? Zašto?

Šta si danas ručao/la? Šta bi uradio/la da ste za obrok dobili pohovanog krokodila ili salatu od puževa?

Vidjela sam da je danas Ana imala rođendan. Kako ste ga proslavili?

Šta te je danas nasmijalo?

Da li si danas čuo/la neki dobar vic? Ispričaj mi koji!

Da li se danas neko rastužio/la? Zbog čega? Šta si ti učinio/la da pomogneš? A drugi?

Da li se danas neko posvađao/la? Kako su riješili situaciju?

Da li bi u vrtiću prije slagao/la puzzle ili igrao/la na veselu muziku? Zašto?

Šta bi volio/ljela da radiš u vrtiću, a trenutno ne možeš/ne smiješ?

Kada bi mogao/la imati neku supermoć, koju bi odabrao/la, a da ti je korisna u vrtiću? Zašto?

Ko ti je u grupi najbolji prijatelj? A prijateljica? Zašto? Šta se sa njima najviše voliš da igraš?

Kada bi sjutra ponio/jela svoju najdražu igračku u vrtić, kome bi je rado pozajmio/la? Da li ima neko kome ne bi? Zašto?

Ko je danas nosio/la odjeću crvene/plave/roze boje? Koji je to odjevni predmet bio?

Kad bi ti sutra bio vaspitač/ica, šta bi djeca radila i šta bi se igrala?

Da li ste danas slušali priču? Ispričaj mi je! Promjeni dio priče, a ja ću pokušati da pogodim šta si promjenio/la (npr. vuka u „Crvenkapi“ zamjeniti medvjedom, prasiće iz „Tri praseta“ zamjeniti pjetlićima…)

Koju priču više voliš, Snežanu ili Ivicu i Maricu? Zašto?

Cijeli dan sam mislila na tebe. Da li si ti razmišljao/la o meni? Šta si zamišljao/la da radimo?

Prijatelj/ica slavi rođendan i poklonićete mu/joj crtež. Šta bi mu/joj nacrtao/la? Koju bi boju najviše koristio/la? Zašto?

Šta bi učinio/la kada bi tvom prijatelju/ici neko oteo igračku?

Danas su na nebu bili divni oblaci. Učinilo mi se da vidim kucu koji jede kost. Da li si ti pogledao/la oblake? Šta si video/jela?

Izvor: Zelena učionica

Pripremila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta