Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Iako je seksualno zlostavljanje teška tema, obrazovana odrasla osoba može djecu informisati o tome i kako smanjiti faktore rizika.

U svijetlu nedavno objavljenih događaja koji uključuju osobe visokog statusa optužene za seksualno uznemiravanje, mnogi roditelji se pitaju: Kako da razgovaram sa svojom djecom o ovoj temi? Koji je najbolji način da djecu naučim o granicama, moći, očekivanjima, sigurnosti i poštovanju?

Važno je prepoznati da ono što započinje kao uznemiravanje može prerasti u zlostavljanje.

Istina o seksualnom zlostavljanju
Statistika otkriva da 90% slučajeva seksualnog zlostavljanja djece uključuje osobu u koju to dijete ima povjerenja. Djeca često NE prijavljuju zlostavljanje, ili ako to objelodane, to obično ne učine odmah. Samo 1 od 10 žrtava će zapravo prijaviti zlostavljanje.

Odrasli imaju odgovornost prema djeci da budu svjesni ponašanja koja prelaze granice i potencijalno izlažu dijete seksualnom zlostavljanju. Ali što je još važnije, mi smo dužni da slušamo i vjerujemo djeci koja pokušavaju da odrasloj osobi kažu o nečemu što im se dešava zbog čega se osjećaju neprijatno.

Kako možete pomoći

1. Informišite djecu da prepoznaju dva načina kako se seksualno zlostavljanje i uznemiravanje mogu desiti:

  • Nepristojno dodirivanje;
  • Nedodirivanje, što može da podrazumijeva tehnologiju, seksualno eksplicitni jezik, neprikladne slike, izlaganje djeteta seksualno eksplicitnom materijalu ili prisiljavanje djeteta da se skine.

2. Napravite plan bezbjednosti koji uključuje sljedeće smjernice:

  • Uh-oh – naučite djecu da slušaju svoja „uh-oh“ osjećanja, a ako su tužna, uplašena, nervozna ili zbunjena, treba da razgovaraju sa odraslom osobom od povjerenja;
  • Kažite Ne – recite svom djetetu da ako ga neko fizički ugrožava ili se osjeća nelagodno, može jasno i glasno da kaže NE. Naučite ih da se opiru vikanjem, vrištanjem i bežanjem iz te situacije;
  • Reci nekom – Zajedno sa djetetom napravite listu tri odrasle osobe kojima mogu da vjeruju.

3. Budite dobar slušalac i imajte ove stvari na umu:

  • Ponekad djeca ne razumiju šta su vidjela, čula ili doživjela, ali znaju da ih je to zbunilo ili im je zbog toga bilo neprijatno.
  • Važno je da ih saslušate pažljivo, strpljivo i bez predrasuda da biste ih istinski čuli.
  • Uvjerite svoje dijete da može da vam kaže bilo šta i da ćete ga saslušati.
  • Razgovarajte o lijepim i ružnim tajnama. Lijepe tajne čine da se iznutra osjećamo srećno i dobro, poput rođendanske žurke iznenađenja. Ružne tajne čine da se osjećamo tužno, uplašeno ili zbunjeno. Ohrabrite dijete da razgovara sa vama ako ima ružnu tajnu ili ako se osjeća nelagodno.
  • Ako ne razumijete tačno šta vaše dijete pokušava da vam kaže, umjesto da postavljate dodatna direktna pitanja, recite nešto poput: „Reci mi više o tome“.

4. Naučite djecu da poštuju sopstvene i razumiju tuđe granice i vodite razgovore sa djecom o poštovanju, pristanku i odbijanju.

Šta uraditi ako dijete počne da priča o seksualnom zlostavljanju
Vaš odgovor na ovaj problem može mnogo uticati na izlečenje vašeg djeteta. Iako je o seksualnom zlostavljanju teško govoriti, evo nekoliko načina da odgovorite na pravi način:

Ostanite mirni.

Sasvim je normalno da imate mnogo emocionalnih odgovora, međutim, ako ostanete smireni pružićete djetetu utjehu. Znajte da ćete imati vremena da obradite svoja osjećanja u vezi sa saznanjima.

Nemojte ih bombardovati suvišnim pitanjima.

Ipak, otvorena pitanja ili izjave su prikladne. Recimo: Ko je to uradio? Reci mi više. Gdje se to dogodilo? Kada se to dogodilo?

Budite podrška
Nikada ne krivite dijete za ono što se dogodilo. Recite im da vam je drago što su vam rekli i da su učinili pravu stvar.

Vjerujte djetetu. Većina djece ne laže o zlostavljanju. Tražite pomoć. Seksualno zlostavljanje djece je protiv zakona i obavezno je da svi građani stariji od 18 godina prijave sumnju na zlostavljanje djece.

Ako je dijete doživjelo seksualno zlostavljanje, možete ga odvesti na specijalistički ljekarski pregled. Potražite terapeutske usluge za dijete i sebe.

Izvor: Zelena učionica

Priredila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta