Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Jedno od suštinskih pitanja većine učenika je kako uraditi domaći zadatak brzo i efikasno. Često se pitaju da li je količina zadataka koje dobijaju u skladu s njihovim ostalim obavezama i potrebama.

Treća stvar o kojoj ovi učenici brinu je kako da urade domaći zadatak u dogovorenom roku. Potrudili smo se da vam objasnimo šta je zdrava količina zadataka i smjernice kako da odradite domaći zadatak bez odlaganja.

Kako uraditi domaći zadatak
Djeca nisu roboti, ali mnogi učitelji, nastavnici i profesori to zaboravljaju primoravajući ih da izvršavaju velike količine teških zadataka. Čak se i djeca četvrtog razreda žale na njihovu obimnost. Stručnjaci sugerišu da prosječno školsko dijete ne bi trebalo da troši više od 10-15 minuta dnevno na rješavanje zadataka posle nastave u 1. razredu. Količina zadataka povećava se za 10 minuta za svaki sljedeći razred. To ne znači da bi maturanti svakodnevno trebali učiti po 2 sata. Ako se ovo ne poštuje, djeca se suočavaju sa stresnim situacijama koje dovode do ozbiljnih problema spavanjem,  mentalnim zdravljem,  prijateljim i hobijima. 

Da li je fer? Ne, nije. Zbog toga vam mi sugerišemo kako brzo završiti domaći zadatak, bez obzira na uzrast.

Kako uraditi domaći zadatak brzo i bez ometanja
Važno je da nikako ne budete ometani. Svaka vrsta ometanja u okolnom okruženju može dovesti do blokade.

Dobro osvijetljeno okruženje je ključ uspjeha 
Najgore je obavljati zadatke na podu i na krevetu, jer će se učenik osjećati nelagodno i nedovoljno koncentrisano tokom procesa. Izaberite sofu ili stolicu pored stola da biste započeli rad. Izrada domaćih zadataka u krevetu može rezultirati dubokim snom. Mjesto bi trebalo biti dobro osvijetljeno, što znači da je dnevna svjetlost u redu za oči učenika tokom procesa čitanja i/ili pisanja.

Izolujte se od elektronskih uređaja
Bilo koja vrsta mrežne komunikacije nije dobra ideja dok učenik radi zadatke. Isključite obavještenja s društvenih mreža. Najbolje je isključiti televizor, isključiti radio, zatvoriti vrata zajedno sa prozorima da biste ostali usredsređeni na stvar. Savremenom učeniku je često potreban računar za obavljanje domaćih zadataka. Budite iskreni prema sebi i ostavite na ekranu samo veb lokacije povezane sa studijama i isključite zabavne stranice.

Imajte sva potrebna sredstva
Obavezno u sobi imajte sve stvari koje će vam trebati da završite domaći zadatak, kao što su knjige, bilješke, računar, možda neki specijalni alat, papiri, olovke…

Pojedite nekoliko zdravih zalogaja
Uklonite čokoladu, kolače i druge grickalica koje sadrže puno šećera. Za vaš mozak bi bilo bolje da jedete malo oraha, voća i povrća. Takođe ne zaboravite da pijete puno vode svježe vode.

Podesite tajmer
Odlučite koliko vam je vremena potrebno za izradu određenog zadatka. Ako ne uspijete da izvršite misiju, alarm će vas obavijestiti. To bi moglo značiti da je vrijeme da promijenite taktiku. Tajmer će otkriti snage i slabosti vaših vještina upravljanja vremenom pomažući vam da identifikujete aktivnosti koje zahtijevaju duže vrijeme i one koje nisu dugotrajne.

Kako uraditi domaći zadatak: kada iskopčavanje gadžeta pomogne, a kada ne
Mobilni uređaj ili lični računar je mač sa dvije oštrice kada je riječ o rješavanju domaćih zadataka. S jedne strane, uređaji kao što su zabavne aplikacije i igre mogu odvratiti učenika od posla. S druge strane, postoje aplikacije koje olakšavaju proces učenja. Posebne obrazovne alate moguće je svrstati u nekoliko kategorija: pomagači, ispitivači i generatori.

Pomagači je opšti naziv za alate koji pomažu učenicima da se nose sa domaćim zadacima. Ispitivači i generatori su zapravo pomagači. Oni vam pomažu da provjerite da li u pismenim zadacima ima gramatičkih, pravopisnih ili interpunkcijskih grešaka. Generatori su dizajnirani da kreiraju citate, reference i generišu tekst. Uštede puno vremena jer u nekoliko sekundi mogu stvoriti citate u tekstu ili kompletnu listu referenci.

Kako završiti domaći zadatak u roku
Da bi razumio kako brzo završiti domaći zadatak, učenik bi trebao obratiti pažnju na proces planiranja i organizovanja. Zavisi od vremena koje planirate da potrošite na svaki zadatak. Organizujte svoj radni pribor. Provjerite da li su potrebni materijali za učenje unaprijed spremni: udžbenici, laptop ili PC, bilješke s nastave, pomoćni alati i drugi relevantni izvori. Ako je računar glavna oprema, koristite ga.

Evo stručnih koraka za brzo i jednostavno obavljanje domaćih zadataka:
Najčešći savjet je da započnete rano. Ne ostavljajte zadatak za zadnje veče. Počinjanje na vrijeme može vas spasiti neprospavane noći i stresa, kao i sticanje viših ocjena. Razmislite o vremenu koje treba posvetiti cjelokupnom domaćem zadatku. Napravite  listu različitih zadataka koje ćete završiti preko noći. Izračunajte količinu vremena koju ćete morati potrošiti na svaki zadatak da bi se pripremili. Precrtavajte zadatke koje ste već uradili. Pogledajte svoj zadatak odmah u školi ili na fakultetu. Dobra ideja je da pregledate zadatak odmah nakon što ste ga dobili. Pročitajte ga da biste znali da li razumijete zadatak i treba li vam pomoć ili objašnjenje od strane učitelja, nastavnika, profesora ili prijatelja.

Radite odmah domaći zadatak nakon što se vratite iz škole ili fakulteta. Ako učenik traži odgovor na pitanje „kako brzo obaviti domaći zadatak“, trebalo bi da shvati da je važno da početak ne odlaže za poslednji trenutak. Bolje je završiti sa zadacima posle nastave i osjećati se slobodno. Ostatak večeri provedite s porodicom, prijateljima, igrajući omiljenu igru, gledajući televiziju znajući da vam više ništa nije preostalo. Prvo radite teže zadatke, a zatim laganije. U domaćim zadacima odredite najteže zadatke i počnite sa njima. Kad zapnete na jednom od njih, pređite na lakši zadatak. Kada završite neke jednostavne zadatke, dobra je ideja vratiti se na one teške.

Kako da se motivišem za rad domaćih zadataka
Mnogi učenici pitaju: „Kako da se motivišem da radim domaći zadatak i koju korist imam od njih?“. Važno je shvatiti da dok ih radite dobijate nešto vrijednije od novca – znanje.

Razmislite o posljedicama ostavljanja domaćeg zadatka za poslednji trenutak i osjećaju koji ćete imati prilikom predaje zadatka i dobijanja ocjena za njega. To bi moglo da vas motiviše da započnete ranije. Pravljenje pauza je neophodno. Pogrešno je raditi bez predaha. Napravite kratku pauzu od 5-10 minuta svakih 25-30 minuta da se vaš mozak i oči malo odmore od napornog rada. Bilo bi sjajno prošetati jer svjež vazduh podstiče moždanu aktivnost.

Kako se rade domaći zadaci bez dobre motivacije
Dobra motivacija je neka vrsta nagrade u glavi većine učenika, bez obzira da li je to materijalna stvar ili ne. To je ono što čini proces učenja zabavnim. Smislite lične nagrade kako biste se motivisali (primjeri: slatkiši, 30 minuta omiljene emisije, igranje omiljene igre 20 minuta, sastanak s prijateljima itd.)

Pazite na svoje zdravlje! Učenik treba da razmišlja o zdravlju na prvom mjestu. Stalno piti vodu, jesti zdravu hranu i ne odlaziti kasno u krevet. Nadamo se vam je ovih nekoliko savjeta dalo ideju kako da brže, uspješnije i bez mnogo muke savladate svoje školske ili fakultetske obaveze kako bi imali više vremena za uživanje.

Izvor: Moje dete.info

Pripremila: Dragana Đokić

Veličina fonta