Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Fizički izgled je prvo po čemu primijetimo neku osobu i na temelju čega je svrstavamo u određenu kategoriju. Ako je fizički izgled neke osobe drugačiji od našeg, odmah u glavi stvaramo određene slike.

Za razliku od odraslih koji bi trebalo da su stekli određeni nivo bontona, djecu tom bontonu tek treba naučiti.

Tu spada i osnovni bonton o invaliditetu, o tome kako bi se djeca trebala ponašati kada sretnu nekoga s invaliditetom. Ne postoje jasna pravila kojima možete naučiti svoju djecu, ali postoje najbolje prakse koje bi roditelji trebali da uzmu u obzir, kao i ono što bi trebali da izbjegavaju. Evo nekoliko njih:

Podstaknite pitanja
Djeca su znatiželjna i roditelji ne bi trebalo da se osjećaju primoranim ili da pokušavaju da obuzdaju taj instinkt kada je riječ o invaliditetu. Ako vaše dijete ima pitanje zašto druga osoba izgleda ili se ponaša na određeni način, ne zaustavljajte ga da pita. Zaustavljanje djeteta ili njegovo odvlačenje uči ga da je tabu razgovor o invaliditetu ili drugim razlikama. Isto tako, pretvaranje da ne primjećujete fizičke razlike ili invaliditet šalje poruku da vam je neprijatno.

Ne razmišljajte da je edukacija vašeg djeteta tuđi posao
Iako bi roditelji trebali da nauče svoju djecu da je u redu s poštovanjem postavljati pitanja, oni bi takođe trebali da znaju da je potpuno prihvatljivo da druga osoba odbije da odgovori na neko pitanje ili da ne želi da se uključi u razgovor. I da to moraju da poštuju. Važno je da naučite svoje dijete, ali nemojte to da radite ispred osobe s invaliditetom.

Razgovarajte s djecom kod kuće
Roditeljima je važno da nauče malu djecu o invaliditetu, a jedna od jednostavnih tačaka je zajedničko istraživanje „jezika“ invaliditeta. Dobar način za to je da pozajmite određene knjige koje vam mogu pomoći da prenesete djeci život osoba s invaliditetom, jer je moguće da ni sami niste sigurni kako najbolje da im prenesete poruku.

Ako vaše dijete kaže ili uradi nešto uvredljivo, reagujte
Ovo je vjerovatno prilično očekivano, ali vrijedi navesti: ako vaše dijete postavi pitanje ili kaže nešto što vrijeđa ili je grubo prema osobi s invaliditetom, bez obzira na njegovu namjeru, apsolutno je obaveza kao roditelja da regujete. Ako ih stišate ili povučete, to nije dobro rješenje. To može biti prilično jednostavno. Ako je vaše dijete postavilo nepristojno pitanje, recite mu. Tada možete reći nešto poput: „Žao mi je, još nismo imali priliku da razgovaramo o tome. Nadam se da vas nismo povrijedili“.

Izvor: Djecja posla

Pripremila: Anđela Miličić

Veličina fonta