Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Drugu godinu vašeg mališana karakteriše ubrzan intelelektualni, socijalni i emocionalni razvoj.

Oni su vrlo radoznali, često mijenjaju aktivnosti, svojim postupcima ispituju reakcije odraslih, ali, i svoje granice.

Režim dana u velikoj mjeri zavisi od toga da li su roditelji zaposleni i da li dijete svoje dane provodi u kolektivu sa više mališana.

Ali kada ste slobodni evo predloga jednog kvalitetnog dana:
Kada se dijete probudi, posle maženja i oblačenja, možete uvesti praksu da radite lagane vježbice istezanja.

Potom slijedi doručak (dijete treba da ima tri glavna obroka i dvije užine.

Zainteresovanost za hranu, dijete će mijenjati svakodnevno, samo budite strpljivi i dosledni, uvijek im ponudite dvije alternative kako bi se odlučili za jednu.

Zatim boravak na svježem vazduhu. Izlazite napolje što je moguće češće, jer svako vrijeme je za djecu (izuzev jakog vjetra i magle). Svjež vazduh umiruje djecu. Pomozite im da istražuju okolinu, ako ste u šetnji, imenujte i pričajte o svemu što vas okružuje.

Ipak, ne očekujte da se vaše dijete igra sa drugim mališanima, jer su oni u tom razdoblju kada još uvijek vole da se igraju sami.

Vaš dvogodišnjak uživaće da se igra sa loptom, podstaknite ga da preskače prepreke, stoji na jednoj nozi i trči, jer će na taj način poboljšati koordinaciju i ravnotežu, a podstaći će i izgradnju jakih kostiju i mišića. Potom je vrijeme za ručak. Uključte vrijeme za pripremu obroka.

Popodnevni odmor. Dvogodišnjacima je potrebno 11-13 sati sna noću i popodnevni odmor još dva sata.

Nakon buđenja, ako ste u mogućnosti, boravite opet na svježem vazduhu, a ako ipak ne, omogućite zamjenu a to je igra sa plastelinom, puzlama, nizanje makarona na kanap i slično…

Nabavite bojice, stikere, to će pospiješiti finu motoriku i razvijati kreativnost.

Pohvalite njihov trud, ohrabrite igru kako bi stimulisali njihovu maštu, a i kako bi počeli shvatati tuđe potrebe i emocije. Dvogodišnjaci će rado učestvovati u kućnim poslovima kako bi se osjećali važnima (mogu brisati prašinu sa niskih stolova , sparivati čarape, sortirati veš po boji, brisati kvake).

Posle večere i kupanja (pri tom podstičite samostalnost pri hranjenju i kupanju), bilo bi lijepo da praktikujete priču za laku noć.

I onda, spavanjac! 

Ovakav dan zvuči idealno i roditelji bi se trebalo maksimalno potruditi da djeci obezbijede rutinu kako bi se osjećali sigurno.

Međutim, dani sa dvogodišnjacima su vrlo često ispunjeni izlivima bijesa, plača i frustracije u istoj mjeri koliko i njihovim neodoljivim smijehom.

Na roditeljima je da imaju puno strpljenja, da pomognu djeci da shvate svoja osjećanja, da postave jasne granice, da ih puno hvale i govore da ih vole, ali i da ih grde za neprikladno ponašanje.

Najvažnije je da shvate da, iako ih grdimo ne znači da ih ne volimo! Tako će dijete svakim danom naučiti nešto novo ali ćete i vi naučiti da uživate u ovom uzbudljivom periodu.

Izvor: Mama&Beba 

Pripremila: Andrea Nikolić

Veličina fonta