Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U vrijeme kada boravimo kod kuće izazovno se odvojiti od ekrana, prozora u svijet preko kojeg dobijamo informacije o situaciji u zemlji i svijetu, preko kojeg smo povezani s radnim mjestom i preko kojeg djeca prate nastavu.

Ipak, ukoliko previše provodimo vremena ispred ekrana, televizora, računara ili pametnog telefona to ima negativan uticaj na zdravlje. Ukoliko dugo vremena sjedimo povećava se rizik od prekomjerne tjelesne težine, poremećaja kosti i zglobova, poremećaja spavanja, razdražljivosti, poteškoća u koncentraciji. Zato bismo trebali pripaziti kako naša djeca, adolescenti, ali i mi sami provodimo vrijeme i kako ga maksimalno i kvalitetno možemo iskoristiti.

Djeca

Dugotrajan boravak kod kuće s djecom može biti zahtjevan i ponekad je teško osmisliti i odabrati nove aktivnosti kojima ćemo zabaviti svoju djecu. Odabir da dijete boravi ispred ekrana često je taj kojem se lako priklonimo.

Kao roditelji, učestvujte u pronalaženju kvalitetnih sadržaja koje će vaše dijete gledati:

  1. birajte edukativne sadržaje namijenjene djeci koji su prilagođeni i stilom i sadržajem djeci određene dobi i koji podstiču razvoj i kreativnost Vašeg djeteta,
  2. razgovarajte s djecom o sadržajima koje gledaju.

Takođe, iskoristite dostupnu tehnologiju kako bi djeca zadržala kontakt s rodbinom i prijateljima od kojih su sada odvojeni.

Kako biste to ostvarili, a istovremeno ograničili vrijeme koje Vaše dijete provodi ispred ekrana, kao i osigurali djetetov osjećaj sigurnosti, preporučuje se da napravite raspored dnevnih aktivnosti. Vrijeme boravka kod kuće dobar je trenutak i da se individualno posvetite svakom djetetu posebno.

Adolescenti

Za adolescente, vrijeme provedeno ispred ekrana predstavlja prozor u svijet - od svakodnevnog praćenja onlajn nastave, informisanja do mogućnosti komunikacije s vršnjacima koja im je trenutno ograničena. Stoga nije jednostavno ograničiti vrijeme koje će adolescent provesti ispred ekrana. Preporučuje se da napravite raspored dnevnih aktivnosti u kojem će jasno biti naznačena količina vremena provedenog ispred ekrana.

U ovoj situaciji digitalne tehnologije su alat putem kojeg adolescenti održavaju društvene odnose koji su u ovoj fazi razvoja posebno važni. Svakako adolescenti trebaju da se edukuju o primjerenom ponašanju na društvenim mrežama, da znaju o rizicima koje nosi javno dijeljenje ličnih informacija, kao i kontaktiranje s nepoznatim osobama. 

Uz rad, mnogi u ovoj situaciji ispred ekrana provode više vremena nego inače, informišući se, igrajući videoigre, gledajući filmove i serije, provodeći vrijeme na društvene mreže ili razgovarajući na telefon.

Potražite 

 koje će vam pomoći da ostvarite preporučene količine tjelesne aktivnosti.

Za roditelje

Ako vrijeme kod kuće provodite sa svojom porodicom, iskoristite ovo vrijeme kako biste bili pozitivan uzor svojoj djeci na način što ćete ih podstaknuti da zajednički provodite vrijeme u aktivnostima koje nisu u vezi s prisustvom kraj TV-a. Igrajte porodične društvene igre, čitajte knjige, uključite djecu u obavaljanju kućnih poslova, pronađite zajednički kreativni hobi i sl.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Veličina fonta