Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Razvod je stresan i za roditelje i za dijete, ali jak stres roditelja ne smije da bude izgovor za zanemarivanje djeteta, opterećivanje djeteta odnosom između roditelja, opterećivanje drugim problemima i slično.

Nakon bolnog razvoda veoma je važno da stvorite stabilno, pozitivno i harmonično okruženje za svoju djecu. Od toga u kolikoj mjeri roditelji djeci pruže podršku, sigurnost, razumijevanje i ljubav, zavisi kako će se ono prilagoditi na nov život nakon razvoda.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se fokusirate na dobrobit vaše djece i da izgradite sigurnu i zdravu sredinu za odrastanje i vaspitavanje:

Razgovarajte samo o djeci
Kada razgovarate sa bivšim supružnikom potrudite se da se razgovor svodi na priču o djeci. Nemojte započinjati bilo koju drugu temu koja bi mogla dovesti do produbljivanja konflikta. Fokusirajte se na ono što je potrebno djetetu i ne miješajte svoje lične potrebe.

Zaobilazite sve teme koje se direktno ne tiču vaše djece.

Zadržite rutinu
Trudite se da se život ne mijenja mnogo, da postoji stabilnost, struktura i rutina. Djeca vole rutinu jer se osjećaju sigurno kada znaju šta mogu da očekuju. 

Dakle, trudite se da zadržite dnevnu rutinu: rituale jutarnjeg buđenja, spremanje za vrtić/školu, vrijeme za obroke... Trudite se da, ako je moguće, dijete ne mijenja vrtić ili školu, jer će mu u ovom periodu mnogo značiti i podrška vršnjaka.

Ni blagi, ni strogi
Držite se istih pravila i zahtjeva jer je to dobro za vaše dijete. Mnogi roditelji nakon razvoda previše popuštaju djeci iz želje da djecu dodatno ne stresiraju i ne povređuju. S druge strane, nije dobro ni da ste previše strogi. 

Potrebno je da održavate istu disciplinu kao prije i da obratite pažnju na osjećanja djeteta. Budite topli i empatični a djetetu posvećujte mnogo pažnje i razumijevanja. Ne zaboravite da vaše dijete treba da postane odrasla osoba, odgovorna za sebe i druge.

Komunikacija sa bivšim partnerom
Veoma je važno da komunikacija o djeci sa bivšim partnerom bude redovna. Ovakav pristup će vašoj djeci pokazati da su vam važna i da ste njih stavili ispred svojih nesuglasica, pokazaće im da ste vas dvoje, iako bivši partneri, ujedinjeni za dobrobit porodice. Ovo je od velike važnosti da biste djeci pružili osjećaj sigurnosti i ljubavi koji su možda tokom perioda razvoda izgubili.

Izbjegavajte da pričate loše o bivšem partneru, da ga krivite i vrijeđate pred djetetom.

Postoji velika vjerovatnoća da će dijete prema vama početi da osjeća animozitet i sumnju ako vas čuje da ružno govorite o drugom roditelju. Pred djetetom uvijek budite tim i trudite se da se dogovarate oko svega što se tiče djeteta. Iako se ne slažete i ne možete zajedno, vi ostajete do kraja života roditelji i zato je važno da imate zajednički stav i da se dogovarate oko vaspitavanja djeteta.

Ne zaboravite da je vaša odluka bila da stupite u brak sa bivšim partnerom i da se vremenom ljudi mijenjaju. Bijes koji imate možete prevazići na mnogo zdraviji način. Svu pažnju usmjerite na dijete, a izbjegavajte konfliktne situacije sa bivšim partnerom.

Svakog dana, iznova i iznova ponavljajte djetetu da ga volite, da ćete uvijek biti tu za njega što god se dogodilo i da ćete ga voljeti dok ste živi.

Izvori: PsihoCentrala, LifePress

Priredila: Andrea Nikolić

Veličina fonta