Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Biti tinejdžer nije lako, a jedna od velikih boljki koja muči svakoga u tim osjetljivim godinama jeste nesigurnost, naročito kada je riječ o vlastitom tijelu.

Gotovo da ne postoji tinejdžerka koja je zadovoljna svojim tijelom. Ipak, takvo razmišljanje se može promijeniti, a u tome najviše mogu pomoći roditelji.

Pubertet je doba kada tijelo doživljava razne promjene, a zbog nekih od njih se djevojke mogu ojsećati izrazito osjetljivo i nesigurno, na primjer zbog dobijanja viška kilograma, čemu su sklone na početku puberteta.

Roditelji mogu pomoći svom djetetu u sticanju samopouzdanja i procesu prihvatanja vlastitog tijela. U nastavku su savjeti koji će vam pomoći da to lakše uradite.

Nemojte umanjivati "probleme" svoje tinejdžerke
Kada vam se ćerka povjeri da mrzi svoj stomak, nemojte joj reći "Prestani, vidiš da si mršava". Slušajte je sa saosjećanjem. Objasnite joj kako će njeno tijelo nastaviti da se mijenja još nekoliko godina, ali će se do 20. godine razviti. Ako primijetite da preskače obroke ili da mnogo vremena provodi pred ogledalom proučavajući svoje tijelo, obratite se ljekaru opšte prakse za savet. 

Ublažite tuđe uvredljive riječi
Kada neko iz razreda kaže vašoj ćerki kako ima debele bokove, morate razumjeti da je vaše dijete povrijeđeno i uzrujano. Pokušajte da je uvjerite u suprotno i kažite: "Predivna si! Volim te baš takvu kakva jesi. Samo ih ignoriši."

Ako i dalje ne može da zaboravi na uvredljive riječi, pitajte je šta možete da uradite zajedno, kako bi se ona osjećala bolje. Pobrinite se da nosi odjeću koja joj dobro stoji i u kojoj se ona osjeća dobro. Pomozite joj da nađe neku fizičku aktivnost koju će voljeti i koja će joj pomoći da se osjeća bolje u vlastitom tijelu.

Što više vremena adolescentkinje provode gledajući fotografije prijatelja na Fejsbuku, to se osjećaju nesigurnije zbog vlastitih tijela. Podstaknite dijete da na društvenim mrežama objavljuje fotografije svojih rukotvorina ili linkove omiljene pjesme, umjesto selfija i drugih fotografija na kojima pozira.

Budite dobar primjer – ograničite objavljivanje sopstvenih selfija, kao i vrijeme provedeno na društvenim mrežama. 

Gledajte zajedno TV
Gledajući zajedno serije, filmove i razne emisije, pruža vam se prilika za razgovor o društvenom pritisku da se izgleda savršeno. Istaknite koliko vremena glumci potroše da bi izgledali savršeno na TV-u, pa i kako njihov izgled na televizijskom ekranu često nema veze s onim kako izgledaju u stvarnosti i bez šminke.

Izvor: Yumama

Priredila: Anđela Miličić

Veličina fonta