Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Muzika će djetetu s invaliditetom pomoći na nekoliko različitih nivoa – od poboljšanja komunikacije do koordinacije.

Muzika je univerzalni način komunikacije, jezik koji svi razumijemo. Ponekad se uz nju opustimo, a ponekad nas odvedu na srećna mjesta uz srećne uspomene.

Kod djece s invaliditetom igra bitnu ulogu jer poboljšava njihove kognitivne sposobnosti, a nudi im se i kao medij kroz koji se mogu potpuno izraziti.

Ako već nijeste pokušali da sprovodite ovakvu vrstu terapije kod svog djeteta, vrijeme je da to promijenite. 

Muzika pomaže u artikulaciji i vokalizaciji
Komunikacijske vještine vrlo su važne, kao i artikulirati riječi na način da ih ljudi mogu razumjeti. Mnoga djeca s invaliditetom bore se s artikulacijom. Muzika im pomaže da nauče kako izraziti misli i riječi. Ako se pitate zašto djeca vole poslušati istu pjesmu 100 puta i nije im dosta, to vam je odgovor.

Tako malo po malo nauče razumjeti poruku pjesme i artikulirati njezine riječi.

Proširuje vokabular
Pjesme su idealna prilika za učenje novih riječi i obogaćivanje jezika. I pritom dijete još i nema utisak da uči jer se zabavlja, pleše, maše rukama…

Povećava bilateralnu koordinaciju
Da bi dijete sviralo neki instrument, potrebna je određena koordinacija. Kod nekih instrumenata potrebna je bilateralna koordinacija koja pomaže obijema stranama mozga da međusobno bolje komuniciraju dok grade neurološke veze.

Poboljšava socijalnu interakciju
Muzika okuplja ljude i ruši barijere među njima. Izvrstan je način podsticanja neverbalne komunikacije te stvara faze za razvoj socijalnih interakcija i vještina!

Podiže samopouzdanje
Kada mogu plesati, pjevati, svirati, djeci počinje rasti samopouzdanje. Tako lakše započinju i komunikaciju s drugim ljudima.

Muzika umanjuje stres
Poznati su umirujući učinci muzika na djetetov mozak. Navodno smanjuje nivo stresa i djeca (ali i odrasli) se uz nju lakše, brže i više opuste.

Muzika poboljšava san
Prema istraživanjima, odgovarajuća muzika takođe blagotvorno utiče na san. Ako imate dijete koje teško zaspi, pustite mu neku umirujuću muziku. 

Izvor: Dječja posla

Pripremila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta