Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Pronađite zgodno mjesto i smjestite se udobno. Zamislite kako u miru čitate knjigu sa vašim djetetom. Pokazujete slike, upirete prstom u djelove knjiga, i na živ način opisujete slike ili čitate priče.

Ima li šta ljepše?

Kada zajedno sa svojim djetetom čitate knjigu na ovako živ i aktivan način, dovodite slike iz knjige u vezu s riječima. Ovo je idealan način da od najranijeg uzrasta pomognete unaprjeđivanje djetetovog intelektualnog razvoja i da ga naučite kako da razume i voli knjige.

Probajte da uvrstite čitanje u dnevne porodične aktivnosti već tokom prve godine. 10-15 minuta pred spavanje je idealno vrijeme da se dijete opusti između igre i sna. Kako vaše dijete raste, samo će vam pokazati da li treba da mu čitate duže i više. Ne zaboravite, djetetu će biti zabavno, ukoliko je i vama. Uživajte i opustite se. Glumite zajedno s djetetom, mijenjajte ton, imitirajte glasove i pokrete. Zabavljajte se zajedno.

Potrudite se da vam zajedničko čitanje postane rutina, dio svakodnevice i vaša zajednička aktivnost.

Razvijanje navika čitanja je izuzetno značajno za razvoj djeteta: 

  • Djeca s kojima se čitalo u ranom djetinjstvu, lakše i brže napreduju u školi i imaju bolja dostignuća.
  • Imaju razvijenija interesovanja, pažnju i pamćenje.
  • Samostalnija su i sigurnija u sebe.

Nemojte sami, čitajte zajedno sa djetetom.
Podstaknite ga da gleda slike, da ih opisuje i samostalno priča, da postavlja pitanja i pokazuje šta je prepoznao na slikama… Čitanje treba da bude interaktivan proces.

Zajedno komentarišite slike i dovodite ih u vezu s pričom. Postavljajte mu pitanja kao što su: „Šta misliš, šta će se dogoditi sljedeće?“ ili „Kako su se prasići osjećali kada su pobjedili vuka?“ Odgovorite i vi na djetetova pitanja a ako mislite da nešto ne razumije, zadržite se na toj temi duže.

Između ostalog, zajedničko čitanje i stvaranje čitalačke navike je važno i zbog toga što dijete može da se razvije u ozbiljnog čitača kad poraste.

Zašto je važno čitanje od najranijeg uzrasta?

1. Slušanjem priča, zajedničkim čitanjem i razgovorom o pročitanom dijete razvija komunikacijske vještine i uči se preciznijem izražavanju;

2. Čitanjem se podstiče razvoj jezika i  govora. Slušanjem i oponašanjem odraslih dijete uči da govori i usvaja jezik, da usavršava govor i unaprijeđuje ga kroz neprestanu interakciju sa sredinom;

3. Putem razgovora o pročitanom dijete uočava uzroke i posljedice pojava i događaja. Prema tome, razvija se logičko i kritičko mišljenje.

4. Zajedničko čitanje obogaćuje unutrašnji svijet djeteta, podstiče imaginaciju i razvoj stvaralačkog i kreativnog mišljenja.

5. Zajedničko vrijeme provedeno u čitanju omogućiće djetetu razvoj osjećanja bliskosti i privrženosti.

Izbor knjiga koje čitate je djetetu veoma važan. Ako sami ne razumijete, ne zaboravite da uvijek možete da pitate bibliotekara za smjernice, informacije i savjete.

Dok su sasvim mali, tražite knjige u kojima se slike ili fraze ponavljaju. Ponavljanje će dovesti do lakšeg i bržeg memorisanja ili ponašanja. Kako vaše dijete bude raslo, javiće se potreba da samo izabere knjigu za vaše zajedničko čitanje.

Sasvim mala djeca najčešće uživaju u knjigama o ljudima, stvarima ili životinjama iz njihovog okruženja i koje lako prepoznaju.

Knjige mogu biti o tome gdje živite, vašoj kulturi, praznicima, ili čak o modi i oblačenju. Lijepo je ako podržavate specijalna interesovanja vaše djece o balerinama, superherojima ili dinosaurusima, ali ne zaboravite da to nije jedina tema koja može biti interesantna ili edukativna. Informišite se i saznajte o nekim novim doživljajima i pustolovinama različitih heroja.

Ne zaboravite da razgovarate sa vašim djetetom o tome što ste pročitali i pitate ga za njegovo mišljenje o knjizi.

Izvor: Porodični centar

Pripremila: Aleksandra Pavićević

Veličina fonta