Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Adolescencija sama po sebi predstavlja izazov. Nije iznenađujuće kolika se pažnja poklanja baš tom razvojnom periodu. Razlozi su i više nego opravdani.

Adolescencija predstavlja period prelaska iz ušuškanog i sigurnog dječjeg svijeta u svijet odraslih. Izgleda zastrašujuće, zar ne? Da, upravo bi svako od odraslih na ovaj način opisao period sazrijevanja. Period burnih promjena, očekivanja, neizvjesnosti i strahovanja. Period traganja za identitetom i odgovora na pitanje "Ko sam ja?”. Psiholozi smatraju da adolescentno doba počinje od 12. godine a završava se s 19, ali je to pitanje individualnih procesa koji nisu jedinstveni za svakog čovjeka. Kada na sav taj već dovoljno otežan period dodamo i uticaj kriznih situacija, kao što je pojava pandemije COVID-19, važno je pratiti kakav to uticaj ima na adolescente.

Pandemija COVID-19 i adolescencija dijele jednu važnu zajedničku karakteristiku, a to je da i jedna i druga predstavljaju stanje krize. Adolescencija se svrstava u kategoriju razvojnih kriza, kriza koje su očekivane i predvidljive, a pandemija u kategoriju akcidentnih, neočekivanih, kriza. Susret ovih dvaju kriza znatno može uticati na procese potrebne jedinki da se razvija, istražuje i sazrijeva. Period tokom kojeg mladi ljudi istražuju svoje granice, ispituju okruženje, sve manje vremena provode u kući, zahtijeva dostupnost različitih sredstava za zadovoljenje svojih potreba. Mjere zaštite od širenja virusa za sobom donose zatvaranje škola, pozorišta, bioskopa, omladinskih centara, zabrane raznih okupljanja i drugih događaja koji su važni za socijalni razvoj mladih ljudi.

Roditelji, ovo je kratki vodič koji, vašim adolescentima i vama, može olakšati period pandemije i sve ono što ona donosi sa sobom:

Razgovarajte s adolescentom
Razgovor i dobra komunikacija predstavljaju ključ svakog odnosa, pa tako i roditeljskog.

Ispitujte potrebe vašeg djeteta. Nemojte očekivati da će dijete samo tražiti razgovor od vas. U periodu adolescencije djeca postaju sve nepristupačnija za razgovor, ali to ne znači da im on nije potreban. Razgovarajte o izazovima i dilemama sa kojima i vi, kao roditelj, suočavate, a na taj način ćete ohrabriti vaše dijete da i ono sa vama podijeli svoje strahove i probleme. Saslušajte ih do kraja koliko god vam ta priča zvučala trivijalno, ako pažjivo slušate uvidjećete da su ti problemi za djecu itekako ozbiljni i važni. Nedostatak kontakta sa vršnjacima, poteškoće sa učenjem i praćenjem nastave, nedostatak uobičajenih aktivnosti i drugi problem nastali usljed pandemije za djecu su jedni od najvećih problema sa kojima se suočavaju.

Ohrabrite ih
Svima nama je potrebna podrška, riječ razumijevanja i ohrabrenje. Ako vaše dijete ima neku zamisao, ideju ili plan, ohrabrite ga. Afirmišite vaše dijete time što ćete saslušati njegove ideje, interesovati se za plan realizacije i ponudite vašu pomoć. Nemojte se nametati previše, ali dajte djetetu jasno do znanja da ima vašu podršku i da može računati na vas.

Pandemija nam nije ostavila previše prostora za mnoge aktivnosti, ali su sve ideje dobrodošle i treba im pristupiti sa podržavajućim stavom.

Organizujte zajedničke aktivnosti.
Istina, adolescenti vole samoću i privatnost pa im to svakako omogućite. Iako vam se čini da su prošla vremena kada ste većinu vašeg vremena provodili zajedno, to svakako ne znači da zajedničke aktivnosti nisu dobrodošle i da vašem djetetu niste potrebni. Organizujte odlazak u prirodu, gledanje filmova ili praćenje drugih sadržaja koji su dostupni online.

Zabavite se i podsjetite perioda kada ste bili prisutniji u djetetovoj svakodnevici.

Budite kreativni.
Iskoristite prednosti moderne tehnologije i dostupnost mnogih sadržaja koji se mogu pronaći na internetu. Organizujte druženja preko dostupnih aplikacija za komunikaciju.

Neka vaše dijete pozove svoje prijatelje i na taj način bude u interakciji sa njima.

Organizujte online rođendansku proslavu, sa uključenim kamerama, prikladnom kućnom atmosferom, online igrama i muzikom. Ne dozvolite da nedostatak fizičkog kontakta bude prepreka za obilježavanje važnih datuma, druženja ili učenja.

Proći će.
Rečenica koja se nalazi u mnogim motivacionim govorima, psihološkim tekstovima i u svakodnevnoj komunikaciji. Proći će, pandemija neće trajati zauvijek, ali vašem djetetu treba da to zna. Trenutna situacija sa kojom smo suočeni je prolazna, koliko god vama to bilo jasno ipak razgovarajte sa djetetom o tome. Kao što će proći pandemija, tako će proći i period adolescencije, iskoristite vrijeme koje vam je dato i učestvujte u sazrijevanju vašeg djeteta.

Na koji god način odlučili da provedete vaše zajedničke trenutke, imajte na umu da ste vašem djetetu potrebni. Razumijevanje, pažljivo slušanje i roditeljski savjet su uvijek dobrodošli. Pružite vašem djetetu mogućnost da uči od vas i usvaja obrasce koji će mu biti korisni u procesu sazrijevanja.

Autor:
Dragana Đokić, dipl. psiholog

Veličina fonta