Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Na predškolskom uzrastu (šest i sedam godina), učenje i razvoj su uzajamno povezani i odvijaju se integrisano. U ovom periodu promjene se događaju u razvoju djeteta u socijalnom i emocionalnom kontekstu su intezivne, kao i tempo opšteg razvoja.

Promjene koje se događaju u kognitivnom razvoju, bitno utiču i na razvoj moralnosti djeteta. Pravila moralnog ponašanja i moralne norme postaju razumljivija i bliskija, i djeca ih usvajaju.

Dijete ovog uzrasta je otvoreno za nova saznanja i izuzetno je radoznalo a učenje se odvija putem igre. Ono razvija sposobnost da se stavi u poziciju druge osobe. Na uzrastu oko šeste godine, osjećanja se bolje prepoznaju.

Dijete je sposobno da razlikuje i razumije svoja osjećanja ljubavi, sreće, tuge ili bijesa. Pošto prepoznaje svoja, prepoznaje i tuđa osjećanja, pa je ovo idealna faza za razvoj empatije. Ono shvata da druga osoba razmišlja drugačije od njega i razvija sposobnost da sebe vidi iz pozicije druge osobe. Dijete razumije šta je dobro a šta loše ponašanje.

Na ovom stadijumu razvoja dijete razumije i primijenjuje pravila ponašanja poslušno, ali i striktno traži poštovanje pravila i od drugih osoba.

Dijete postaje osjetljivo u poređenju s drugima. Pohvale ga podstiču a krtike obeshrabruju.

Dijete počinje sebe da doživljava kroz svoje sposobnosti, pa je u ovom periodu izuzetno izražen i takmičarski duh.

Socijalni odnosi s vršnjacima se produbljuju i dijete gradi realna i produktivna prijateljstva.

Promjene koje se događaju na ovom uzrastu čine dijete spremnim da proširuje svoja znanja, saznanja i iskustvo: da ih uobličava, sređuje i daje svemu smisao.

Važno je da roditelji znaju o promjenama koji se događaju na ovom uzrastu jer saznanja o psihofiziološkoj zrelosti djeteta mogu biti značajna smjernica u osmišljavanju porodičnih aktivnosti.

Uloga odraslog u pripremi djeteta za školu nikako nije formalno podučavanje ili organizovanje malih „kućnih učionica". Zato je potrebno da dijete podstičete, podržavate i razvijate istraživačka interesovanja kod njega. Ovo se postiže tako što aktivno radite s djetetom od najranijeg uzrasta i postupno uvodite nova iskustva i promjene.

Izvor: www.porodicnicentar.com

Veličina fonta