Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Specijalna Olimpijada Crne Gore je sa svojim dugogodišnjim partnerima UNICEF-om i Ministarstvom prosvjete realizovala projekat Mladi sportisti u svojim domovima u jeku pandemije COVID-19.

Ovim povodom predstavljeni su rezultati i značaj ovog inovativnog pristupa sportskog programa Mladi sportisti prilagođenog za rad kod kuće.

Osnovni cilj bio je da se omogući djeci s fizičkim i/ili intelektualnim invaliditetom, uzrasta od dvije do osam godina koja su aktivno trenirala u svojim vrtićima da nastave s treninzima i u svojim domovima, kako bi održala fizičku kondiciju, sačuvala zdravlje i samopouzdanje.

Programom je omogućeno da 240 djece iz sedam opština (Podgorica, Cetinje, Bar, Herceg Novi, Nikšić, Bijelo Polje i Pljevlja) dobiju sportske rekvizite, priručnike i plan rada sa snimljenim video treninzima. Uz pomoć roditelja djeca su trenirala kod kuće 16 sedmica, tri puta sedmično.

„Činjenica da je došlo do prestanka rada vrtića doprinosi značaju ovog projekta kod mlađe djece s intelektualnim i/ili fizičkim invaliditetom. Rezultati napretka djece dobijeni upoređivanjem motoričkih i socijalnih vještina prije i nakon 16 sedmica sprovođenja aktivnosti pokazali su napredak, što doprinosi pozitivnom učinku aktivnosti programa Mladi sportisti u svojim domovima, izjavila je Nina Bracanović Milović, koordinatorka programa Mladi sportisti Specijalne Olimpijade Crne Gore.

Ovaj inovativni program, prvi ovog tipa u regionu Evrope Evroazije, u kom su roditelji preuzeli ulogu trenera podrazumijevao je stalnu uključenost koordinatora u opštinama koji su podsticali djecu i roditelje i pružali im tehničku podršku putem različitih kanala.

„Saradnja sa Specijalnom Olimpijadom i Javnom predškolskom ustanovom (JPU) Eko bajka datira još iz 2018. U momentu pandemije pravovremena reakcija Specijalne Olimpijade da omogući roditeljima da budu treneri i djeci da treniraju u svojim kućama bila je od izuzetnog značaja. Kroz mjesece treniranja s djecom i svakodnevnom koordinacijom s roditeljima radi otklanjanja nejasnoća i nesigurnosti, kroz video sadržaje i fotografije koje su nam slali iz svojih domova, mogli smo da vidimo da je ovaj program dao i više nego očekivan rezultat”, naglasila je Katarina Zečević, pedagog iz JPU Eko Bajka u Pljevljima.

Izvor: www.cdm.me

Veličina fonta