Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Roditelji treba da prepoznaju znakove kod djece i da odreaguju na odgovarajući način ukoliko djeci nedostaje pažnja. 

Dijete je često neposlušno. To možda ukazuje da se osjeća ignorisanim. Vrijeme na podu će mu pokazati da ne treba da se ponaša neposlušno ili agresivno da bi bilo vidljivo u porodici. Dok ste s djetetom, shvatićete da vam je stalo do njega, a možda i otkrijete pravi uzrok takvog ponašanja.

Djeca neizostavno pokazuju nedostatak pažnje na sebi svojstvene načine. Provjerite da li i vašem detetu nedostaje roditeljska pažnja. Dijete je često plačljivo ili je neprestano uz roditelje. To može ukazivati na njegovu nesigurnost. Svakodnevno, pola sata podijeljene pažnje uvjeriće dijete da je voljeno i sigurno u okrilju svoje porodice i pomoći će mu da povrati samopouzdanje.

Dijete često udara, viršti i pokazuje druge znakove bijesa. Kroz igre pretvaranja ili razgovor, ono će naučiti da postoje i adekvatniji načini izražavanja ljutnje. Dijete se teže snalazi u novim situtuacijama, na primjer kada pođe u vrtić/školu, prelazak iz roditeljske u svoju sobu i sl. Proces odrastanja je ponekad zaista težak jer pred dijete postavlja teške zadatke. Takvi izazovi mogu mu podstaći sumnju u sopstvene sposobnosti. Pomoć roditelja jedan na jedan omogući će djetetu da se opusti i stekne potrebno samopouzdanje.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Veličina fonta