Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

UMHCG je u okviru projekta Mladi zajedno za promjene (Youth together for change) uz finansijsku podršku UNICEF kancelarije u Crnoj Gori, u okviru kojeg je i pokrenuta postojeća platforma, a imajući u vidu novonastalu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, započelo aktivnosti pružanja podrške djeci s invaliditetom, 

i odraslim osobama s invaliditetom, i njihovim porodicama, uključujući i djecu i mlade, korisnike usluga postojećih servisa, u cilju povećanja mogućnosti za otpornost na COVID 19 među djecom i omladinom s invaliditetom i njihovih porodicama kroz volonterske aktivnosti, psihosocijalnu, pravnu podršku i aktivnosti podrške u zajednici usmjerene, prije svega, na informisanje i lični razvoj.

Aktivnosti uključuju umrežavanje s drugim institucijama i organizacijama koje se bave djecom i odraslim OSI, odnosno svim zainteresovanim subjektima.
U okviru pravne podrške, osim pružanja pravnih informacija i savjeta, porodice djece s invaliditetom i mladih s invaliditetom biće u prilici da dobiju pravne savjete tokom svakog radnog dana u nedjelji (ponedeljak - petak), i biće pravno zastupani, ukoliko to bude potrebno, pred institucijama, posredstvom pravnog tima UMHCG.
Aktivnosti pravnih i psihosocijalnih savjeta, i pravnog zastupanja, kada je to potrebno i svrsishodno, pružaće se i na postojećoj platformi: poziv, poruka, čat, video poziv, dok će se aktivnosti ličnog razvoja i informisanja, sprovoditi putem različitih materijala koje će biti dostupne na platformi, uključujući i različite onlajn edukacije, ali i kroz neposredan rad stručnog kadra, kroz onlajn metode i mehanizme. 

Na platformi će pored osnovnih informacija o koronavirusu, medicinskim karakteristikama, mjerama prevencije, biti dostupni i zanimljivi materijali kako da se djeca s invaliditetom, osobe s invaliditetom i njihove porodice nose sa situacijom tokom epidemije koronavirusa, kao i činjenice i mitovi o koronavirusu. 
Aktivnosti mogu takođe da uključuju i razmjenu informacija o tome kako roditelji da kvalitetno provode vrijeme s djecom s invaliditetom, kao i koje metode i sredstva mogu koristiti osobe s invaliditetom prilikom rada od kuće, savjete kako da brinu o svom mentalnom zdravlju, gdje ciljnu grupu upoznajemo s psihološkim aspektom mjera prevencije širenja COVID-19 koje se sprovode u Crnoj Gori kroz načine kako mogu sami sebi pomoći tokom socijalnog distanciranja, karantina i izolacije.

Pored toga, platforma je mjesto gde se može promovisati stvaralački potencijal djece: npr. slike, poezija, pjesma, recitacija itd.
Kako biste dobili podršku UMHCG možete kontaktirati putem čat opcije, koja se nalazi u donjem lijevom uglu (ikonica vidljiva na svim uređajima: računar, tablet, mobilni telefon). U okviru čata postoji i mogućnost zahtjeva za video pozivom od strane zaposlenih u UMHCG (u slučaju da su korisnici zainteresovani za ovaj vid komunikacije potrebno je da to naglase u poruci na čatu). 
Osim na ovaj način možete nas kontaktirati i putem telofona na 069385981 (uključujući Viber).

Veličina fonta