Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Što više rastu djeca počinju da doživljavaju snažnije emocije. Problem nastaje onda kada ne umiju ili ne mogu riječima da objasne ono što osjećaju,

pa ih to dodatno frustrira i posegnu za jedinim načinom izbacivanja negativnih osjećanja koji poznaju – plač, bacanje, negodovanje.

Jedan od glavnih uzroka dječje nervoze upravo je nemogućnost da se izbore sa sopstvenim emocijama.

Kako pomoći djeci da se oslobode ispada ljutnje i da nauče da kontrolišu emocije? Kažnjavanje neće pomoći. Učiniće samo to da se dijete osjeća lošije. U nastavku pročitajte nekoliko igara koje možete praktikovati i porodično, kada su svi lijepo raspoloženi, kako biste vježbali tehnike upravljanja stresom.

Ja sam balon
Zajedno s djetetom, naduvajte nekoliko šarenih balona, a zatim polako ispuštejte vazduh iz svih. Fokusirajte se na to kako vazduh izlazi iz balona. Onda neka dijete zamisli da je ono balon i neka duboko udiše, a zatim neka polako i postepeno izbacuje vazduh kroz usta.

Jednom smireno, zamolite dijete da vam ispriča o situacijama u kojima se osjeća kao balon. Kada osjeća da ga emocije opterećuju, kada ne može da se suzdrži i da se oslobodi bijesa, ljutnje i mržnje. Zamolite ga da u ovakvim situacijama koristi vježbu “Ja sam balon”. Ponovite ovu praksu disanja u svakom praktičnom slučaju.

Smirite miša
Dajte svom djetetu mekanu igračku – miša, zeca ili šta god imate, i još jednu malu, mekanu igračku koju imate pri ruci. Onda mu recite da zamisli da je životinja mala, krhka i uplašena. Neka je dijete drži u rukama, razgovara s njom i pokuša da je smiri. To će mu pomoći da se i samo smiri.

Ležanje na podu
Pustite opuštajuću muziku i lezite s djetetom na podu. Smjestite se udobno. U ovoj vježbi, uslov je da svi razmisle o nečemu lijepom. To ne moraju nužno da podijele sa ostalima, a mogu ako žele.

Mladi arheolog
Napunite veliku kutiju ili posudu kinetičkim ili običnim pijeskom, a u njega onda sakrijte jednu ruku i zamolite dijete da je nađe kopanjem kao arheolog. Važno je da dijete „kopa” ruku tako da je ne dodiruje. Ako je dodirne, igra se nastavlja mijenjanjem mjesta, vi ste arheolog, a dijete skriva ruku u pijesak. Ova igra trenira strpljenje, koncentraciju, kontrolu pokreta.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Veličina fonta