Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ljutnja je osjećaj s kojim se često susrijećemo u svakodnevnici. Iako je mnogo puta zanemarujemo, ljutnja može biti uzrok stresa, nezadovoljstva i tuge. Ista pravila važe i za djecu.

Kako rastu i razvijaju se u svakom pogledu, tako se više pažnje pridaje osjećanjima. Ljutnja je jedan od tih osjećanja, a ovdje ćemo dati nekoliko savjeta kako smiriti dijete kada je ljuto i bijesno. Postoje nekoliko načina kako možemo da im pomognemo:

1. Nemojte ih uporno smirivati 
Dopustite djetetu da pokaže svoju ljutnju i bijes. Iako imate potrebu smiriti dijete, to nije nužno dobro za njega. Smirujući dijete dajete mu pogrešnu poruku. Da njegov osjećaj nije dobar i da se mora stidjeti. Pustite ga da pokaže šta osjeća, bez obzira kako se vi osjećali u tom trenutku i vezano za osjećaje svog djeteta. 

2. Ostanite mirni
Vaša reakcija je ono što dijete pamti. Potrudite se da ona bude primjerena i da ne povrijede dječje osjećaje još više. 

3. Razlika između pokazivanja osjećaja i nasilnog ponašanja 
Iako podstičemo da dijete pokaže osjećaje, naš posao roditelja je ne dopustiti im nasilno ponašanje, bacanje ili razbijanje stvari. Dajte mu do znanja da shvatate kako se osjeća, ali ne dopuštate bacanje ili razbijanje stvari. Pokušajte izbjeći nasilno držanje (grljenje) djeteta ako je moguće i poradite na komunikaciji. Mora se jasno dati do znanja da dopuštamo osjećaje, ali ne dopuštamo nasilni ponašanje i udaranje!

4. Čekajte da prođe 
Često puta je ovo ispravno rješenje. Dijete još savladava svoje osjećaje i pokušava ih definisati. Iako pokušavate navesti razne razloge i objasniti djetetu šta se događa morate shvatiti i znati da ono u tom trenutku ne shvata vaše razloge.

5. Emocije često nemaju smisao, i to je u redu
Svaka vaša reakcija u ovakvom trenutku može imati upravo suprotan učinak. Sljedećih puta kada vaše dijete bude imalo svoj “trenutak” pokušajte neke od ovih metoda.

Izvor: https://modernoroditeljstvo.com/

Veličina fonta