Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Trenutno stanje nastalo uslijed epidemiološke situacije, u vezi s virusom korona uslovilo je, u gotovo svim organima u javnoj upravi, preduzećima i organizacijima, promjene i u načinu poslovanja.

Po preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, mnogi zaposleni su uspostavili rad od kuće, i prilagodili svoje redovne aktivnosti, komunikaciju i održavanje sastanaka ovim novim uslovima rada.
Onima koji su vični korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija ili im je opis posla inače takav da ih koriste u svakodnevnom radu, nije se bilo teško prilagoditi, dok za one druge ovakav način rada može biti prava noćna mora.
U nastavku nudimo neke osnovne principe i alatke za rad od kuće, koje svakako možete prilagoditi svojim potrebama i navikama.

Opremite se za rad od kuće
Naravno, ukoliko imate privatni računar, to može biti od velike koristi. Mnogi zaposleni, u ovim vanrednim okolnostima, koriste svoje računare za poslovnu komunikaciju. Imajte u vidu da, ukoliko nijeste u samoizolaciji, s posla prenesete sva potrebna dokumenta i obezbijedite pristup sistemima.
Ukoliko bezbjednosna politika vaše firme to dozvoljava, možda će vam biti omogućeno da imate direktan pristup svom računaru, odnosno poslovnim sistemima. Raspitajte se kod IT službe u vašoj kompaniji o svim mogućnostima i alatima, koji vam mogu biti dostupni i korisni.

Uredite svoj radni prostor
Rad od kuće može biti frustrirajući, ukoliko ga obavljate iz dnevne sobe, dok vam ostali ukućani smetaju.
Treba imati u vidu da rad od kuće može da podrazumijeva višečasovno sjedenje, stoga je izuzetno važno da za svoj radni kutak odaberete udobnu stolicu i sto. Ukoliko, pak, radite iz fotelje ili kreveta, obavezno pravite kratke pauze, kako vaša kičma ne bi bila preopterećena dugotrajnim neudobnim položajem.

Organizujte se što bolje
Na poslu obično imamo neku rutinu, koja nam olakšava koncentraciju i dobru organizaciju. Potrudite se da i kod kuće odredite vremenski period u kom ćete efektivno raditi. Naravno, ne treba zaboraviti na pauze, koje su neophodne za dobru produktivnost.
Najvjerovatnije ćete raditi za vrijeme uobičajenog radnog vremena jer će tada i vaše kolege biti aktivne, bilo da, kao i vi, rade od kuće, ili su na poslu. U slučaju da, ipak, u toku zvaničnog radnog vremena ne možete obezbijediti mir i organizaciju za rad, naročito ako u kući imate malu djecu, koja su takođe u izolaciji, zamolite svog poslodavca da vam se omogući rad u nekom drugom vremenskom periodu, koje vam više odgovara.

Saradnja i komunikacija sa kolegama
Prva stvar koju ćete primijetiti, kada budete radili od kuće, je drugačija dinamika u komunikaciji sa kolegama. Bilo da vaš posao zahtijeva samostalan rad, ili ste navikli da se sa kolegama dogovarate oko realizacije svih poslovnih aktivnosti, odvojen rad je nešto što može biti izazov. Iako su mejl i telefon najčešći kanali komunikacije, nerijetko postoji potreba za kraćim ili dužim sastancima, prezentacijama i sl. Razmjena ideja, dokumenata, prezentacija i dr. čini se možda, na prvi pogled, nemoguća, kada smo svi na udaljenim lokacijama, ali nije tako.
Jedan od onlajn servisa koji vam može koristiti, dok ste u režimu rada od kuće jeste portal #DigitalnaSolidarnostCG, koji je kreiran u cilju podrške kontinuitetu poslovanja u ovom izazovnom periodu.

Druge korisne online alatke u radu:
Postoji mnoštvo alata koji vam omogućavaju da razgovarate (audio i video), držite sastanke i prezentacije iz udobnosti svoga doma.

Google drive (Google disk)
Ukoliko imate Džimejl (Gmail) nalog, tada imate i pristup Gugl drajv (Google drive) platformi. Riječ je o besplatnom servisu koji omogućava da smjestite do 15 GB sadržaja na ovom onlajn disku, odnosno dokumenata, fotografija, videa i drugih materijala, koje opet možete da dijelite s drugim korisnicima. Istovremeni i kolaborativni način rada u ovakvom sistemu, biće olakšica za vas i vaše kolege prilikom rada na zajedničkim projektima. Ako tome dodamo činjenicu da možete sinhronizovati svoje resurse na svim uređajima, jasno vam je koliko ovaj alat olakšava posao.

Zum (Zoom)
Zum (Zoom) je lider u modernim video komunikacijama u poslovnim okruženjima širom svijeta, sa jednostavnom i pouzdanom klaud (cloud) platformom za video i audio sastanke, konferencije, pregovore, treninge i vebinare, koju je moguće koristiti uz pomoć različitih elektronskih uređaja (mobilnog telefona, kompjutera, laptop-a, tablet-a itd.). Ova aplikacija vam nudi više opcija kao što su Zum Rums (Zoom Rooms) ili Zum Mitings (Zoom Meetings), putem kojih možete voditi ili učestvovati u različitim događajima s više osoba ili timova širom svijeta.
Neke od opcija su: dijeljenje dokumenata, fotografija i video snimka; simultano dijeljenje ekrana; online tabla za pisanje; HD video; snimanje MP4 ili M4A.

Slak (Slack) 
Slak (Slack) je u osnovi chat soba, osmišljena da zamijeni mejl kao vašu glavnu metodu komunikacije i dijeljenja. Njegovi radni prostori omogućuju vam organizaciju komunikacije kanalima za grupnu raspravu i omogućava da se privatnim porukama, na jednom mjestu, razmjenjuju informacije, datoteke i ostalo. Ova platforma je besplatna za rad u manjim timovima i vrlo je popularna i jednostavna za upotrebu.

Elektronske usluge i servisi: 
U nastavku se nalaze elektronske usluge i servisi koje možete koristiti onlajn s različitih uređaja. 
Na sajtu E-uprava možete pronaći neke od usluga iz nadležnosti javne uprave. 
Pošte i banke su dale preporuku da se računi plaćaju onlajn, te da se poslovnice posjećuju samo u slučaju da ne postoji drugačiji način poslovanja, odnosno završavanja obaveza. 
Ukoliko imate platnu karticu (debitnu ili kreditnu), a imate na njoj novčanih sredstava, možete odmah platiti sve račune. U nastavku slijede mogućnosti o načinima plaćanja računa:

  • Sve račune možete platiti putem E-banking aplikacija za mobilne telefone ili putem računara. Neke banke su ukinule proviziju, tako da ukoliko koristite usluge E-bankinga, možete na taj način plaćati račune. 
  • Na sajtu Pošte Crne Gore možete platiti račune kod Elektroprivrede Crne Gore, Vodovoda, Čistoće, Telekoma, Telenora, Mtela, IPMonta i Total TV-a. 

PLAĆANJE BEZ PROVIZIJE:

DIGITALNI KIOSK: 
Za korisnike androida: 
Za korisnike apple: 
MTEL CG: ili putem aplikacije:
TELEKOM CG: - potrebno je instalirati aplikaciju na telefonu 
VODOVOD I KANALIZACIJA PODGORICA:
ĆISTOĆA DOO PODGORICA
ELEKTROPRIVREDA: Račun za električnu energiju možete provjeriti na ovom linku.

Veličina fonta