Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Roditeljstvo se drastično promijenilo tokom posljednjih nekoliko decenija jer je tehnologija sve više postala dio svakodnevnog života.

Prije trideset godina roditelji su morali pomagati djeci oko stvaranja međuljudskih odnosa licem u lice.

Današnji roditelji takođe moraju uzeti u obzir kako tehnologija utiče na način na koji djeca komuniciraju. Iako su neki aspekti roditeljstva vjerovatno postali lakši zbog tehnološkog napretka, pojavili su se i novi izazovi. Osim što je tehnologija promijenila roditeljstvo i vaspitne metode, mijenja i sam način odrastanja djece.

Evo nekoliko pozitivnih i negativnih strana prisustva tehnologije u svakodnevnom roditeljstvu.

Pozitivne strane

Lakša dostupnost informacija
Internet je bogatstvo informacija. Od vodećih roditeljskih stručnjaka do objedinjenih društvenih informacija i foruma, roditelji nikada nisu imali veću podršku i resurse koji su lako dostupni, dvadeset i četiri sata dnevno.

Lakša kontrola nad djecom
Praćenje lokacije djeteta nije uvijek najbolja opcija, ali ponekad je jako korisno znati gdje se dijete nalazi. Uz video monitora za bebe do pametnih satova s ​​DŽIPIES-om (GPS-om) i aplikacija za praćenje pametnih telefona, roditelji mogu imati više mira nego ranije. Tehnologija se razvija i dalje i svakodnevno nam dolaze nove inovacije kako bi roditeljima još olakšali sigurnost djece – kako na njihovom fizičkom mjestu tako i na mrežnim aktivnostima.

Lakše je podijeliti uspomene
Prošli su dani nošenja filma na razvijanje fotografija i odlaska po novi film kako bi mogli nešto snimiti. Bili smo ograničeni na nekoliko desetina fotografija pa smo puno promišljenije snimali uspomene. Danas svako ima telefon s kamerom i puno više snimamo uspomene za buduća vremena. Jako je važno ne pretjerivati već treba s djecom uživati u trenutku, lijepo je zabilježiti razne faze djetetovog razvoja, snimiti smiješne video uspomene i sl. Takođe je pružena mogućnost dijeljenja videozapisa i fotografija s porodicom i prijateljima. 

Negativne strane 
Sad kad smo istražili neke od mnogih prednosti tehnologije u modernom roditeljstvu, pogledajmo bliže potencijalne negativne strane.

Uticaj društvenih medija
S jedne strane je zabavno podijeliti s drugima lijepe porodične trenutke ali samo zato što je lako dijeliti stvari koje djeca rade, ne znači da bismo trebali izlagati previše njihovu intimu. Vodite računa da zaštitite dijete i dvaput razmislite šta i s kim dijelite kada je riječ o vašoj djeci. Osim toga, društveni mediji su žarište zloupotrebe. Prikazujemo najbolje aspekte svog života. Prijatelji i porodica koji objavljuju o svojoj „savršenoj djeci“ mogu nas navesti da upoređujemo ocjene, sportske performanse, izgled i ponašanje svog djeteta s drugima i podsvjesno stvaramo osjećaj neadekvatnosti za sebe – i još gore – za svoju djecu.

Više nepovezanosti unutar porodice
Tehnologija može stvoriti nepovezanost kada je riječ o izgradnji odnosa između djece i njihovih roditelja. Razmislite koliko vremena provodite gledajući ispred računara ili koristeći telefon. Je li se to vrijeme postupno (ili naglo) povećavalo otkako ste kupili svoj prvi pametni telefon? Ometano roditeljstvo stvarno je pitanje koje pogađa sve roditelje. 

Čak i nešto tako jednostavno poput provjere tekstualne poruke dok vam dijete postavlja pitanje može učiniti da se osjeća nevažni i narušava povjerenje. Ako se vaše dijete osjeća kao da se takmiči s vašim pametnim telefonom kako bi privuklo vašu pažnju, uskoro se mogu steći negativne navike i ponašanja.

Vrijeme korištenja
Iako kvalitetno vrijeme upotrebe uređaja može biti korisno za razvoj vašeg djeteta, ono zahtijeva stroga vremenska ograničenja i roditeljsku kontrolu. Mobilni telefon se često koristi kao nagrada ili za smirivanje djece kad su uznemirena. Održavajte zdravu ravnotežu između vremena korištenja telefona i vremena za igru. 

Sigurnost i dobrobit
Prije Interneta, roditelji su bili prvenstveno zabrinuti zbog fizičke sigurnosti svoje djece i ograničenog programa kojem su bili izloženi na televiziji i radiju. Internet postavlja neizmjerni broj novih sigurnosnih problema za današnje roditelje, uključujući internetsko zlostavljanje, neprikladan sadržaj, pretjerano vrijeme upotrebe i još mnogo toga. Preuzmite aktivnu ulogu u prisutnosti vašeg djeteta na mreži. Održavajte dijalog s djetetom o opasnostima na mreži.

www.djecjaposla.com

Veličina fonta