Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Mlađe generacije koje tek pokušavaju da uobliče svoj prvi “CV”, trudiće se da se istaknu među vršnjacima.

Pošto bogato iskustvo uglavnom ne ide uz mali broj godina, najefikasniji način da obogatite svoju biografiju, je upravo kroz učenje novog stranog jezika.

Ipak, učenje novog jezika nije tako jednostavno, posebno ako se jezik gramatički i zvučno veoma razlikuje od maternjeg.

Međutim, postoje načini da cio proces sebi olakšate, pa čak i da učite kroz zabavu (nešto što ste mislili da nećete doživeti posle zabavišta). Primjenjivanjem nesvakidašnjih i interesantnih metoda, naučićete jezik brzo, uz vrlo malo napora.

Sprijateljite se s ljudima koji već govore jezik koji učite
Ukoliko u vašem gradu ili okolini postoje mjesta gdje se okupljaju stranci koji pričaju jezik koji želite da naučite, zaputite se na ta mjesta. Velika je vjerovatnoća da ćete pri tome upoznati brojne zanimljive ljude, a imaćete priliku da učite jezik od osoba kojima je to maternji. Čak ni skupi individualni časovi vas neće uputiti u aktuelan sleng, intonaciju ili manerizme ni približno dobro kao ovaj način.

Kako se vaša prijateljstva razvijaju, tako će rasti i vaša želja za što boljom komunikacijom, što će vam biti i dodatna motivacija da što prije naučite jezik. Mada ćete na ovaj način izgovor moći da dovedete do perfekcije, problem može predstavljati gramatika. Za učenje gramatike ćete vjerovatno morati da izdvojite posebno vrijeme, koje neće biti toliko interesantno. S vedrije strane, ako vam nešto nije jasno, uvijek imate “pomoć prijatelja”.

Gledajte filmove!
Svi oni koji su introvertniji i nisu baš voljni da izlaze i upoznaju gomilu stranaca, sigurno će cijeniti moć kinematografije. Ako pronađete pravi žanr i reditelja koji vam odgovara, film na bilo kojem jeziku biće pravo uživanje za gledanje.

Kroz film, moći ćete da se upoznate i sa kulturom te zemlje, možete usvojiti manerizme ili kolokvijalne izraze. Ukoliko ste ljubitelj dokumentarnog filma, sa svakom novom pokrivenom temom, pokrićete i veliki broj stručnih riječi i izraza.

Riječi koje ste prvi put čuli – zapišite. S tim u vezi, u početku gledajte filmove i serije sa titlovima. Titlovi će vam pomoći ne samo da bolje razumijete i ispratite tok priče, nego i da zapamtite kako se neka riječ piše. Kasnije, kada budete poprilično sigurni u stečeno znanje, titlove možete i isključiti.

Iskoristite internet
U današnje vrijeme, sve je zaista udaljeno samo jedan klik od nas. Internet može biti prava riznica korisnih informacija, ako pretragu upotrijebimo na pravi način. Primjera radi, na internetu možete pronaći brojne video zapise izvornih govornika, koji se trude da pojednostave učenje jezika svim strancima. Prateći predavača, iz epizode u epizodu, polako ćete pokrivati izgovor i gramatiku, a nećete morati da izdvojite više od dvadesetak minuta vremena dnevno.

Google Translate je uvijek tu kao pomoćnik, ako zaškripi. Takođe, možete i stupiti u kontakt s nekim preko Skajpa ili neke druge aplikacije. Uz pomoć i podršku sagovornika, vi ćete naučiti njegov jezik, a on vaš!

Razložite jezik po temama
Slično kao u primjeru sa dokumentarnim filmom, jezik možete i sami podijeliti na određene teme. Jedne nedjelje, recimo, možete pokriti temu hrane i uslužnih djelatnosti, sljedeće praćenje instrukcija za snalaženje u gradu, zatim obraćanje u biblioteci ili odlazak u prodavnicu.

Nakon što jezik “razbijete” na zasebne teme, nećete osjećati toliki pritisak i nakon svakog “časa” ćete imati osjećaj da ste nešto postigli: sada znam kako da se nekome obratim u prodavnici, u školi ili kako da zatražim pomoć.

Slušajte radio
Malo ljudi danas klasično sluša radio, ali je podkast doživio pravi “bum”. Iskoristite procvat podkasta i naučite novi jezik! Slično kao i sa filmovima, jedino što se sada fokusirate isključivo na priču i izgovor.

Pronađite podkast sa temama koje vas zanimaju ili jednostavno poslušajte vijesti. Dostupne su i brojne audio knjige. Vremenom će vam jezičke konstrukcije i fraze ući u uvo. Trebalo bi povesti računa da se slušanje podkasta na stranom jeziku uglavnom ne preporučuje nekome ko još nije savladao osnove, jer kod podkasta nema ni titlova koji bi mogli pripomoći. S druge strane, možete nabaviti audio knjige čija je namjena upravo učenje jezika.

Posjetite zemlju u kojoj se priča jezik koji želite da naučite
Ipak nema boljeg načina za učenje jezika od posjete zemlji u kojoj je to zvanični jezik sporazumijevanja. Istovremeno ćete upiti i kulturu, temperament, istoriju i jezik. U početku će vam možda biti malo teže da se sporazumijete, ali ćete vremenom ući u štos.

Međutim, kratak boravak u stranoj zemlji, neće vam dati vremena da usavršite jezik. Tek nakon par nedjelja ili čak mjeseci, primijetićete koliko su vam se razumjevanje lokalaca i izgovor riječi popravili.

Ukoliko je vaš cilj da u narednoj godini usavršite strani jezik ili naučite jezik koji ste danas prvi put čuli, najbitnije je da budete uporni i da pronađete način učenja koji vama najviše odgovara. Nema pravila ni uslova, pa možete iskombinovati i sve navedene metode. Sigurno ćete biti iznenađeni rezultatima koje ćete postići!

Izvor: https://duhoviti.com/

Veličina fonta