Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Jedna od važnih odluka koju roditelji danas moraju da donesu jeste kada dijete upoznati s tehnologijom, i to se uglavnom odnosi na pitanje kada djetetu dati telefon u ruke.

U ovome im ne može pomoći tradicija i savjeti roditelja, jer brige o tehnologiji nisu postojale onda kada su oni odgajali djecu.

Pažljivo s tehnologijom – telefoni nisu igračke 
Prvi dodir koja djeca imaju s tehnologijom je obično mobilni telefon, bilo vaš ili njihov. Smatra se da djeci ne treba kupovati telefon prije polaska u školu, ali je činjenica da će dijete prije toga doći u kontakt sa ovim uređajem. Zato je važno od samog početka isticati da telefon nije igračka. 

Prevencije radi i telefon treba da obezbijedite maskom i zaštitinim staklom, jer su velike šanse da će djeci ispasti iz ruke, kada može doći do oštećenja. Prilikom kupovine maske za telefon objasnite djetetu da nije samo riječ o šarenom i zanimljivom dodatku za njihovu pametnu igračku, i da će na taj način telefon imati manje oštećenja. 

Kada je dijete spremno da ima svoj telefon?
Prvi kontakt djeteta s tehnologijom vrlo vjerovatno će biti vaš telefon ili tablet, ipak dok trepnete dijete će porasti, doći će vrijeme za školu, a samim tim će se postaviti pitanje i da li djetetu kupiti telefon? 

Ako dijete naviknete da prije polaska u školu često koristi telefon za gledanje snimaka, ili igrica, odnosno tableta koji čak mogu biti dizajnirani posebno za djecu, vidjećete kojom brzinom će dijete usvojiti nova znanja, i kako će brzo ovladati korišćenjem tehnologije, i kroz to često naučiti i engleski

Ipak, to ne znači da je spremno za svoj telefon.

Faktori koji ukazuju na spremnost djeteta
O spremnosti djeteta da vodi brigu o svom telefonu ukazuje mnogo faktora, ali nijedan vas sa sigurnošću ne može uvjeriti u to. Dakle, moraćete malo da se oslonite i na svoj osjećaj. Većina djece dobije svoj prvi mobilni telefon između prvog i četvrtog razreda. 

O spremnosti djeteta za telefon može govoriti odnos prema obavezama koje dijete ima. Tako možete izvesti mali “test” i dati djetetu neki stari telefon da na određeni period vodi brigu o njemu. Ukoliko dijete ispuni ovaj zadatak valjano, možete razmotriti kupovinu pametnog uređaja.

Razgovor o odgovornosti i kupovina prikladnog uređaja 
Bilo bi dobro da prije kupovine obavite razgovor s djetetom o tome koje su primarne funckije telefona, zašto je važno da se javi uvijek kada ga pozovete, i zašto treba da čuva mobilni, odnosno na koji način da brine o podacima koje se nalaze u telefonu.

Još jedan važan savjet je da prvi telefon koji kupujete djetetu ne bude najnoviji i najskuplji model na tržištu. Nema potrebe da djetetu a i sebi stvarate tako opterećenje. Sasvim je dovoljno da ima telefon koji ima sve potrebne funckije koje su jednake na gotovo svakom pametnom telefonu. 

Smart sat za djecu – adekvatna zamjena za telefon?
Mnogi roditelji smatraju da djetetu ne treba kupovati telefon po polasku u školu, smatrajući da djeca nisu dovoljno zrela za ovakav uređaj, a da osim toga mogu prerano razviti zavisnost, koja predstavlja sve veći problem među djecom i mladima.

Kao alternativa pojavili su se smart satovi za djecu, popularniji pod imenom “smart sat”. Ovi digitalni satovi daju nam mnogo više informacija od tačnog vremena. 

Naime, riječ je o satovima s digitalnim ekranom koji imaju mogućnost primanja poziva, i zvanja na telefon, obično dva broja (mamin i tatin). Zatim, ovi satovi imaju kameru, alarm, mogućnost povezivanja s društvenim mrežama, i povezivanja s aplikacijama koje roditelji koriste na telefonu.

Ono što je za mnoge roditelje najvažnija funkcija jeste DŽIPIES (GPS) lociranje sata, uz pomoć kog uvijek mogu znati gdje im je dijete dok nosi sat. 

Izvor: www.mojedete.rs

Veličina fonta