Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U ovom tekstu nastojaćemo da vam pružimo konkretne savjete kako da podstičete i trenirate koncentraciju i fokus pažnje kod djeteta.

Kao što smo već naveli, usmjeravanje i održavanje pažnje jesu osobine pažnje koje se mogu vježbati.

Iako komplekstnost i obim zadataka variraju s uzrastom, ovdje ćemo navesti tipične zadatke koji mogu poboljšati pažnju i koncentraciju kod vašeg djeteta:

Na uzrastu od dvije godine pa do predškolskog i ranog školskog uzrasta najčešći zadaci su:

  • Dijete treba da poveže brojeve kako bi oformilo sliku. Dobro je da ovaj zadatak radi što brže može.
  • Dijete treba da zaokruži kako se određeni crtež vidi kada ga gleda ptica ili žaba. Na ovaj način dijete vježba da sagleda figure iz više uglova i da može da zamisli predmet iz različitih perspektiva.
  • Dijete treba da dopuni niz u kome nedostaje određeni broj ili figura. Ovi zadaci slični su zadacima koje nalazimo na internetu kada radimo testove inteligencije, samo što su naravno prilagođeni uzrastu. Cilj je da dijete uoči logiku niza.
  • Dijete treba da dopuni sliku na kojoj neki dio nedostaje. Ovom vježbom dijete razvija sposobnost da uočava detalje.
  • Dijete treba da pronađe izlaz iz lavirinta. Dobro je da se dijete trudi da to uradi za što kraće vrijeme. Ova vježba razvija finu motoriku kod djeteta, kao i vizuelno-motornu koordinaciju.
  • Dijete treba da se odluči koja slika u nizu na desnoj strani odgovara predmetu sa lijeve strane. Na primjer na lijevoj strani je dat sto, a na desnoj u nizu je data stolica.
  • Dijete treba da uoči dio koji nedostaje na slici i da ga zalijepi (naljepnice su ponuđene). Dijete vježba uočavanje detalja i finu motoriku.
  • Na osnovu kratkog teksta odnosno pričice, dijete treba da pogodi kako se junak priče osjećao i da zaokruži srećno tužno, zabrinuto ili neko drugo lice. Dijete se uči da opaža i prepoznaje emocije kod drugih.
  • Dijete treba da poveže figuru na lijevoj strani s njenom sjenkom na desnoj strani. Dijete se uči da opaža konture i prepoznaje oblike. Na primjer, zadatak je da poveže Petra Pana i njegovu sjenku.
  • U ponuđenom nizu dijete treba da pronađe igračku koja je istog oblika kao kruška. Ovoga puta akcenat nije na detaljima, dijete se uči da opaža predmete u cjelini i prepoznaje njihove oblike.
  • U nizu s desne strane dijete treba da pronađe sliku koja je identična modelu sa lijeve strane. Dijete se uči da mijenja fokus i usmjerava pažnju na detalje.
  • Potrebno je da dijete uoči razlike između dvije naizgled identične slike. Dijete se uči da mijenja fokus i usmjerava pažnju na detalje.
  • Potrebno je da dijete isiječe (uz asisteniciju odraslog), a zatim zalijepi neki dio slike kako bi datu sliku vidjelo iz druge perspektive. Na ovaj način dijete vježba da sagleda predmet iz više uglova, a uz to vježba i finu motoriku.

Osim toga bitno je da dijete nauči da sluša i prati priču. Zato se preporučuje da roditelji od ranog uzrasta djeci pričaju priče, da ih postepeno usložnjavaju i produžuju, kao i da potavljaju djeci pitanja vezana za sadržaj. Na ovaj način dijete vježba da usmjerava pažnju na sadržaj i ostane koncentrisano dokle god priča traje.

Kada govorimo o starijim uzrastima, čitanje je osnovna vježba kojom se razvija pažnja i trenira koncentracija. Dijete treba da se fokusira na sadržaj teksta, da proba da osim toga zapamti što više detalja i da sve duže ostaje koncentrisano, odnosno da se vrijeme čitanja postepeno produžava.

Izvor: www.detinjarije.com

Veličina fonta