Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Nasilje je, nažalost, sastavni dio našeg svijeta, naročito među djecom. Ipak, u toj priči roditelji imaju veoma važnu ulogu - da spriječe pojavu ovakvog ponašanja među djecom.

Oni imaju moć da podstiču pozitivne aspekte djetetovog ponašanja i smanje količinu agresije. Dajući primjer svojim ponašanjem, ali i putem razgovora i diskusije o lošem ponašanju, roditelj ima sposobnost da kod djeteta stvori lijepe, a iskorijeni one loše i ružne navike. 

Izdvajamo nekoliko važnih savjeta koji će roditeljima pomoći da nauče djecu da ne treba da budu nasilna i da radije govore o svojim osjećanjima.

Šta roditelji mogu da urade?
- Stvorite s djetetom odnos pun podrške i ljubavi. Na dnevnom nivou provodite vrijeme zajedno. 
- Podstičite lijepo ponašanje pohvalama. 
- Jačajte djetetovo samopouzdanje. Djeca koja se osjećaju dobro sama sa sobom lakše rješavaju problematične situacije u društvu.
- Postavite granice - nikada se ne tučemo niti vrijeđamo riječima.
- Ne kažnjavajte dijete batinama, već ih učite da loše ponašanje ima posledice.
- Dajte primjer djetetu - ne budite nasilni i budite strpljivi s detetom. Naučite da kontrolišete sopstveni bijes, a dijete će upijati vaše ponašanje. Iskazujte osjećanja riječima, i pokažite da je to najbolji način.
- U problemskoj situaciji budite smireni, uključite dijete u diskusiju i radite zajedno kako biste riješili svaki konflikt. Kada sami ostanete smireni u napetoj situaciji i djeca će naučiti da kontrolišu bijes. 
- Razgovarajte s djetetom i pokušajte da razumijete osjećanja. Kada roditelj sluša, dijete će lakše kontrolisati svoje agresivno ponašanje. 
- Ograničite djetetu pristup nasilju putem medija. Objasnite da takve stvari koje vide imaju posledice i porazgovarajte o tome. 
- Ako dijete sluša o nasilju na televiziji, dozvolite mu da ispriča svoja osjećanja na tu temu. Poslušajte njihove strahove, tugu ili zbunjenost. 
- Razgovarajte o oružju kao nečemu opasnom i ne dozvolite djetetu da dođe u posjed istog. 
- Naučite ih toleranciji. 
- Znajte gdje vaše dijete provodi vrijeme posle škole i pratite s kim se druži.
- Čitajte sa svojim djetetom.
- Identifikujte faktore rizika koji mogu dovesti do nasilnog ponašanja djeteta.

Izvor: www.yumama.com

Veličina fonta