Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Od trenutka kada nauče da čitaju i uzmu svoju prvu knjigu u ruke, djeca ulaze u svijet bezgraničnog otkrivanja koje raznovrsna literatura omogućava.

Ipak, razvijanje čitalačkih navika kod djeteta može biti pravi izazov za roditelja, pa se zato postavlja pitanje kada djeci otkriti knjige i na kojih način ih s njima upoznati.

Upoznavanje bebe sa slikovnicama – priprema za prvu knjigu
U veliki izbor knjiga za djecu spadaju i slikovnice, koje predstavljaju štiva bogata crtežima i ilustracijama, sa veoma malo teksta. Maloj djeci oblici i boje veoma drže pažnju zbog čega će slikovnice biti odličan prvi izbor. Ovdje je reč o uzrastu već oko prve godine, kada dijete pravi svoje prve korake, progovara prvu riječ, sjedi, i drži stvari.

Tada zajedno sa svojom bebom možete listati slikovnice, možete joj čitati naglašavajući različite riječi. Ovo je ujedno odličan način da podstaknete bebu da progovori, s obzirom na to da će biti očarana načinom na koji joj vi pričate i čitate, posebno ukoliko vi to dočaravate na autentičan način.

Kada se samostalno igra, takođe možete bebi dati da i sama lista slikovnicu. Obratite pažnju da li imitira vaše pokrete listanja stranica, i da li joj drže pažnju ilustracije koje se nalaze unutar korica.

Čitanje bajki djeci koja idu u vrtić
Za mališane uzrasta između tri i pet godina čitanje bajki pred spavanje je odličan način za upoznavanje s knjigama. U ovom uzrastu djeca se nalaze u mlađoj i starijoj vrtićkoj grupi, i tada njihove aktivnosti prate različite vježbe motorike, držanja olovke i crtanja.

Srazmjerno tome, listanje stranica knjige bi trebalo da postane dio njihovih aktivnosti. S obzirom da u ovom uzrastu djetetu još uvijek treba neko da bude s njim prije nego što zaspi, odličan način da iskoristite to vrijeme jeste čitanje bajki.

Možete se opredijeliti za kupovinu knjige posvećene jednoj bajci, odnosno zbirke priča za djecu. Iako biste i sami mogli da ispričate mnoge popularne bajke, koje ste i vi slušali kao djeca, čitanje istih sa listova knjiga biće znatno korisnije za vaše dijete.

Prvi trenutak kada svom djetetu možete kupiti knjigu može biti već u ovom uzrastu, iako još uvek neće moći da je samo pročita. Naime, ukoliko dijete pokazuje interesovanje za slikovnice i knjige, kupovina jedne knjige može biti odličan stimulans za dijete da što prije uplovi u čitanje raznovrsne literature.

Takođe, čitajte djeci i kad nije vrijeme za spavanje, kako biste čitalačke navike uključili u niz svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko dijete na početku pokazuje nezainteresovanost ili otpor, budite strpljivi i uporni.

Kupovina priručnika za savladavanje različith vještina
Sadržaj knjiga ne moraju biti samo basne, bajke i priče za djecu, već u obzir dolaze i različiti edukativni sadržaji uz koje će vaši mališani savladati određenu vještinu.

Primjera radi, vjerujemo da ste imali prilike da se susretnete s priručnicima koji uče, na primjer, kako se vezuju vezice ili pričaju priču o određenom liku koji uči da ih veže, a u okviru knjige se mogu nalaziti i vezice koje predstavljaju pertle, koje bi dijete trebalo da zaveže kada nauči.

Slično štivo postoji i za učenje gledanja na sat, kao i za druge vještine koje djeca usvajaju u periodu dok idu u vrtić. Ovakva knjiga može biti odlično prvo štivo koje će vaše dijete posjedovati, jer je edukativna funkcija knjige u ovom slučaju  pokazala svoj pun potencijal.

Polazak u školu i kupovina udžbenika
Polaskom u školu djeca se upoznaju sa edukativnim štivom u vidu udžbenika potrebnih za školovanje. Do ovog trenutka već bi trebalo da je dijete držalo neku knjigu u svojim rukama, odnosno da je već imalo dodir s literaturom prilagođenom za svoj uzrast.

Kada dobije knjige za školu pokušajte da predstavite svom djetetu ovu literaturu kao još jedan izuzetno interesantan izvor informacija. Zajedno prelistavajte stranice, i objasnite vašem djetetu čemu služi koja knjiga, kao i koja su to znanja koja će iz njih moći da dobije.

Enciklopedija kao odličan rođendanski poklon za djecu ovog uzrasta
Polaskom u školu, dijete otvara vrata ka svijetu znanja i informisanosti, pa nakon svakog školskog časa ostaje bogatije za veliki broj informacija, od kojih će ga neke posebno zainteresovati i pokrenuti mnogobrojna pitanja.

Odičan način da “odgovorite” na pitanja u ovom uzrasnom periodu jeste kupovina enciklopedija. Enciklopedija može biti odličan rođendanski poklon za vašeg školarca, a ujedno i knjiga koja će potkrijepiti želju za znanjem vašeg djeteta, i otkriti mu nevjerovatne informacije iz različitih oblasti.

Razvijanje čitalačkih navika kroz lektire
Obavezan dio nastave srpskog jezika jeste čitanje lektira, a ovaj segment se provlači i kroz osnovno i kroz srednjoškolsko obrazovanje. U prvom razredu vaše dijete će kao lektiru dobiti bajke koje je vjerovatno već imao priliku da čuje, ali će ovoga puta samostalno čitati, a podstrek sa vaše strane može biti u vidu diskutovanja o pročitanom.

Pustite dijete da i ono samo bira literaturu, pitajte ga šta mu se najviše dopalo od pročitanog, kako biste znali u kom pravcu se razvijaju interesovanja vašeg djeteta.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs 

Veličina fonta