Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Svaka mama u trenutku kada dijete dovoljno poraste mora da donese važnu odluku o tome ko će ga čuvati kada se ona vrati na posao. Koga izabrati - da li brižnu baku ili vaspitačice u vrtiću?

Prve godine života predstavljaju početak razvoja djetetove ličnosti kada se može polako naslutiti ličnost u kakvu će dijete izrasti jednog dana.

Američko istraživanje koje je započeto 2013. godine pokazalo je da edukacija u najranijem djetinjstvu ima izrazit uticaj na kasniji razvoj i život djeteta. Evo i zbog čega...

Socijalizacija
Pod ovim se svakako podrazumijeva socijalizacija van porodice, koja je od suštinskog značaja za razvoj djeteta. Roditelji intuitivno shvataju važnost druženja, odnosno koliko je važno da njihovo dijete bude okruženo drugom djecom i važnost prijatelja. Što se ranije omogući djetetu da se igra i da se druži sa drugom djecom, to bolje.

Na taj način se omogućava djetetu da prevaziđe stidljivost i da stekne samopouzdanje. Ukoliko se socijalizacija djeteta odlaže, zapravo se odlaže i njegov socijalni razvoj.

Коncept saradnje
Kada se djetetu pokaže kako da dijeli stvari i sarađuje sa drugima, ono se zapravo uči upornosti. Ovo je naročito važno za prvorođenu djecu koja nisu naviknuta da dijele igračke sa bratom ili sestrom.
Ponekad dijeljenje stvari za djecu predstavlja naročito težak zadatak. Od velike je važnosti da to nauče što je moguće ranije, a vrtić je odlično mjesto za to.

Podsticanje sveobuhvatnog razvoja
Odlazak u vrtić podrazumijeva izgradnju snažne osnove za emocionalni, socijalni, fizički i mentalni razvoj djeteta. Vaspitačice su obučene da uoče i identifikuju oblast u kojoj je potrebno dodatno raditi sa djetetom.

Podrška od strane roditelja je isto tako veoma važna, a uspjeh može biti veliki jer djeca koja idu u vrtić lakše sarađuju i lakše se uključuju u aktivnosti.

Entuzijazam za učenje
Zaista je teško stvoriti kod djeteta želju i entuzijazam za učenje kada je kod kuće sa bakom, zatvoreno u četiri zida. Kako bi učenje bilo efikasno prije svega mora biti zabavno, a činjenica je da se u vrtićima može stvoriti jedna topla i prijatna atmosfera za učenje kroz igru.

Ljubav prema učenju i istraživanju se stiče još u predškolskom uzrastu sa drugom djecom i dobrim učiteljima.

Vrijednost obrazovanja
Djeci treba stalno ukazivati na značaj obrazovanja i učenja kroz teorijska objašnjenja, ali i preko praktičnog iskustva. Iako su roditelji dvije glavne figure u ovom periodu djetinjstva, odlazak u vrtić djetetu otvara nove poglede, pravi prostor za razvoj novih vrijednosti koje će djetetu pokazati koliko je važno da se nešto (na)uči.

Ovakve navike ostaju sa djetetom tokom cijelog života, a ujedno će u vrtiću naučiti da se znanje uvek poštuje i vrednuje.

Poštovanje
Dijete se u vrtiću uči da poštuje druge. To se ne odnosi samo na drugare i vaspitače već i na predmete, životnu sredinu, itd. Ne postoji bolje mjesto gde će dijete naučiti kako se poštuju osobe i predmeti koji ga svakodnevno okružuju.

Тimski rad
Svako dijete treba da zna značaj timskog rada, kako se poštuju tuđa mišljenja, da umije da sluša i da sarađuje. Mnoge aktivnosti u predškolskom uzrastu su osmišljene sa ciljem da stave akcenat na timski rad zbog činjenice da će se osoba koja je to naučila u ranoj mladosti lakše ukopiti i biti korisna društvu u kasnijem dobu.

Fleksibilnost
Važno je raditi na fleksibilnosti djeteta još od najmanjeg uzrasta. U jednom konzistentnom i bezbjednom socijalnom okruženju sa jasnim očekivanjima i predvidljivim rezultatima dijete će moći da razvije vještinu samokontrole i da nauči da upravlja svojim emocijama.

Zadatak vaspitača je da stvori radnu atmosferu punu izazova u kojoj djeca mogu da uče kroz iskustvo "iz prve ruke". Dijete može izgubiti u nekoj igri ili pak pasti i ogrebati koljeno, ali je sve to osnova za izgradnju strategije za suočavanje sa većim izazovima koji slijede kasnije u životu.

Koncentracija
Dječiji umovi su dinamični i sposobni za izrazitu maštu. U vrtiću vole stalno da istražuju, da otkrivaju nova mjesta, nove drugare, nove igračke.  Naročito je važno da se nađe balans između djetetove poletnosti i sposobnosti da sluša i da slijedi savjete, smjernice i uputstva. Na ovaj način se razvija jedna naročito važna vještina – koncentracija.

Strpljenje
U vrtiću su djeca stalno na nekoj vrsti testova koji treba da ih nauče strpljenju. Dijete treba da nauči da sačeka svoj red, bilo da je u pitanju jelo, spavanje ili igranje sa nekom igračkom.

Povjerenje i samopoštovanje
Kada dijete osjeća ljubav i naklonost od strane vaspitača i druge djece, to mu pruža sigurnost, optimizam i povećava mu samopouzdanje. To ga motiviše da istraži svaki svoj talenat, vještinu ili interesovanje.
Pozitivni odnosi sa vaspitačima i drugarima promovišu pozitivan, zdrav i siguran odraz na sopstvenu ličnost, što će djetetu omogućiti da, u daljem razvoju, problemima pristupa sa samopouzdanjem.

Prihvatanje razlika
Razlike treba poštovati i to je od suštinskog značaja za razvoj djeteta. Rana edukacija treba da usmjeri dijete ka prihvatanju i poštovanju razlika. Važno je da dijete shvati da je svako dijete posebno na svoj način, svako ima različitu kulturu, vjeru ili etničku pripadnost.

Odlazak u vrtić je mnogo više od igre. U osnovnoj školi dijete koristi vještine koje je naučilo u vrtiću. Iskustvo i znanje koje stekne u ovoj ustanovi su nezamjenljivi i ne mogu se uporediti sa čuvanjem kod kuće, iako su bake pune pažnje i ljubavi prema unučetu.

Zbog svih ovih razloga nemojte dozvoliti da vaše dijete propusti mogućnost da ide u vrtić jer se to dešava samo jednom u životu.

Izvor: Yumama

Veličina fonta