Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ona iskustva koja ne podstiču dijete i koja ne daju smisao naučenom, brzo će biti zaboravljena. Kao edukatori, učitelji ili roditelji mi dobro znamo da je sticanje znanja iskustvom ono koje ima najveću vrijednost.

Bolje je uraditi, a ne samo slušati ili vidjeti – sa ovim se slažu i teorije obrazovanja i pedagoška istraživanja.

Autentično učenje je ono učenje koje se ostvaruje onda kada su djeca u mogućnosti da naučeno u školi ili kod kuće, iskoriste u rješavanju problema u svakodnevnom životu.

Rečeno je da je obrazovanje ono što ostane nakon što zaboravimo sve ono što smo zaboravili u školi. Svako učenje sa iskustvom i zadaci koje stavljamo pred dijete, treba da bude autentičnost s okruženjem u kojem dijete živi. Ovo je način da se sve vještine i znanja upotrijebe onda kada dijete izađe iz škole ili iz roditeljskog doma.

Da pripremimo našu djecu na ovakvu vrstu učenja ne traži mnogo organizacije i traži samo malo kreativnosti iz pozicije odraslog. Ono se ostvaruje tako što se stvaraju konekcije između starog i novog učenja, tako što se krećete od jedne teme ka drugoj.

Kako da dizajniramo učenje da nam pruži značajno i korisno znanje? Kako da dizajniramo okruženje djeteta tako da ono doprinese aktivnom i angažovanom usvajanju znanja?

Svako aktivno učenje će biti pravo ako sa sobom nosi sledeće:

Smisao stvarnog života
Aktivnosti i zadaci treba da budu usmjereni i da predstavljaju naš svakodnevni radni život.

Izazov
Zadajte djetetu problem koji nije lako rješiv ili ne pruža očigledan odgovor.

Istraživanje
Omogućite djetetu dovoljno vremena da dođe do uvida. Ne rješava se svaki problem ni lako, ni brzo, pa rješenje problema traži strpljenje i usmjerenu pažnju.

Različite izvore i perspektive
Teorijski ili praktični, omogućite da ih dijete ima što više. Za saznanje o nečem novom ne mora isključivo vas da pita, usmjerite ga ka polici s knjigama ili pravim internet stranicama.

Saradnju
Neki problemi koji se rješavaju teže od drugih traže socijalizaciju. Pozovite drugare u pomoć, neka učenje bude zabavnije.

Kombinovanje
Interdisciplinarnost je ključna, jer često će rješavanje problema morati da uključi nekoliko disciplina u jednu aktivnost.

Učinak
Zadaci i aktivnosti treba da dovedu do izgradnje naučenog, i do stvaranja vještine.

Različite uvide i zaključke
Mogućnosti rješavanja zadatka ili problema treba da su višestruke. Pravi zadaci za aktivno učenje daju mnoge sugestije i uvide.

Svakodnevno, u našem profesionalnom ili ličnom životu, nailazimo na nepoznate situacije koje treba da riješimo i u kojima treba da se snađemo na nama svojstven način, donoseći nove odluke. To postižemo tako što aktiviramo znanja koja već imamo, vodeći se našim prethodnim iskustvom i vještinama. Ovo je zadatak autentičnog učenja.

Izvor: www.porodicnicentar.com

Veličina fonta