Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kupanje djeteta može da bude veoma zanimljivo i za vas i za dijete, ali neophodno je da budete oprezni i da se pridržavate nekih pravila kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Ovo su neke osnovne mjere predostrožnosti koje bi trebalo da imate na umu prije nego što krenete sa kupanjem.

Prvo pravilo ujedno i najvažnije glasi: nikada, ni u kom slučaju ne ostavljajte vašu bebu samu u vodi, čak ni na minut. Beba može da se udavi u plićaku, zato prije nego što počnete sa kupanjem, obezbijedite sve potrebne stvari koje su vam potrebne, kao što su sapun, peškir i slično, da ne biste morali naknadno da ih donosite. Ako vam zvoni telefon ili je neko na vratima, umotajte bebu u peškir i povedite je sa sobom.

Ne stavljajte dijete u kadu dok teče voda sa česme. Temperatura vode može lako da se promijeni kao i nivo vode u kadi.

Kade su posebno klizave, zato je važno da na dno kade postavite silikonsku gumu protiv klizanja i stavite zaštitu na slavinu da se dijete ne bi povrijedilo. Ako imate tuš kabinu, provjerite da li su vrata od kabine napravljenja od sigurnog stakla.

Temperatura vode ne bi trebalo da prelazi 37 stepeni, a bebama generalno odgovara za nijansu hladnija voda nego vama.

Vodite računa i o količini vode. Ako dijete sjedi, voda ne bi trebalo da prelazi visinu struka. 
Ako koristite obruč za kupanje u kadi to može da vam pomogne u velikoj mjeri ali ipak vodite računa, posmatrajte dijete sve vrijeme.

Naučite dijete da sjedi u kadi. 

Sapun i kupke za kupanje mogu da iritiraju kožu bebe i mokraćne kanale što može dovesti do infekcije, zato je dobro da ih koristite umjereno. Da biste spriječili da beba sjedi predugo u kadi i sapunici, preporučuje se da igranje u vodi praktikujete na samom početku kupanja a sapunjanje ostavite za kraj.

Nemojte dozvoliti djetetu da dodiruje ručice na slavini iako nije dovoljno jako da ih odvrne, vremenom će sigurno moći a to može izazavati neželjene povrede.

Električne uređaje i kablove koje bi dijete moglo da povuče držite dalje od kade.

Izvor: yumama

Veličina fonta