Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Kreativnost predstavlja mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rešenja problema i načina kako da se postojeće znanje poveže.

Vrtići prolaze kroz dramatične promjene u načinu rada još od kako su nastala. Ranije su se u  vrtićima čitale priče, gradile kule i zamkovi, crtalo se i stvarali su se prvi značajni odnosi s drugarima. Danas se sve češće i više u njima popunjavaju radni listovi za unapređivanje sitne motorike i uče se matematičke osnove. Ukratko, vrtić sve više podsjeća na školu, ali da li škola ipak treba više da podsjeća na vrtić?

U nesigurnom i brzo razvijajućem 21 vijeku, misliti kreativno je vještina koja je ključ za uspjeh i radno zadovoljstvo, za uspješan profesionalni i lični život. Iz dana u dan kreativnost i inovativnost su pojmovi koji se stavljaju na prvo mjesto u svim sferama života.

Za djecu današnjice nema ničega toliko važnog koliko da nauče da misle kreativno, što znači da usvoje znanja i vještine za inovativno rješavanje problema. Razvoj kreativnog mišljenja je najvažnija potreba u njihovom budućem životu. 

Na primjer, u predškolskom uzrastu igra sa dva bloka, dovešće do izgradnje kula, a onda će predškolci te kule graditi iznova na drugačije načine. Ovaj proces ponavljanja i mijenjanja, će se odvijati i upotrebom novih materijala, crtanjem, upotrebom novih igračaka, pjevanjem pjesmica ili pokazivanjem slika. Djeca zamišljaju šta žele da naprave i na osnovu svoje ideje stvaraju, igraju se sa svojim kreacijama, dijele svoje ideje s drugom djecom – a sve to vodi do stvaranja novih ideja i novih projekata. Ovo je put za razvoj novih vještina i kreativno razmišljanje.

U starijem uzrastu će dijete postupati isto, ali će se kod njega stvoriti i potreba za naprednijim projektima, pa će drveni blokovi i bojice biti zamijenjeni drugim materijalima.

Izvor: www.porodicnicentar.com

Veličina fonta