Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Smijeh može biti i vrlo koristan jer kao što smanjuje stres, on je i vrlo efikasno oružje u situacijama kontrole ponašanja. Nasmijati dijete u napetim situacijama, kao na primjer kada ima napad bijesa, daje vam dovoljno vremena i prostora da smislite rješenje situacije, kao i da dijete navedete na prihvatljivije ponašanje, uz manju količinu napetosti i stresa.

Koliko će snažan osjećaj za humor dijete razviti zavisi djelimično od vas, a djelimično od djeteta. Neka će se djeca na primjer “gušiti” od smijeha kada na filmu vide kako se neka osoba okliznula na kori od banane, dok to drugoj djeci uopšte nije smiješno. Često će djeca, u čijoj porodici odrasli vole neslane šale i sama zavoljeti takav oblik šale. Ali na kraju, smisao za humor postaće vrlo lična karakteristika vašeg djeteta.

U dobi ispod 6 mjeseci
Nježno škakljanje, smiješni izrazi lica ili igra “ku-kuc” najbolji su načini kako možete nasmijati tako male bebe. Ali svakako to treba napraviti nježno jer ako ste prenaglili, dijete se može rasplakati. Nježnim pristupom dijete će se ubrzo naučiti smijati jer će shvatiti da je sigurno. Bez osjećaja sigurnosti, ma što radili, nećete uspjeti nasmijati dijete. Upravo zato je djetetov osmijeh tako važan znak za roditelje.

Od 6-12 mjeseci
Na tom stepenu razvoja dijete vas već vrlo dobro poznaje, pa zato i bolje razumije i zna kako reaguje na spoljni svijet. Uživaće u grubljim igrama, kao npr. kad ga odrasli bacaju u vazduh i hvataju, igre “bu!”, skrivanje i strašenje. Takođe će se lijepo zabavljati ako u igri upotrebljavate lutke koje iznenada iskaču iz kutije, ili ako se pravite da skrivate neke predmete pred njim.

Od 12-18 mjeseci
U toj dobi dijete će početi uživati u slikovnicama sa šaljivim sadržajem, koje ćete mu vi čitati na šaljiv način. Isto tako će vrlo pomno posmatrati vas i tražiti znakove i signale za svoje ponašanje. Ako baci svoju igračku, a vi se nasmijete, i ono će se nasmijati. U to doba upravo je na području smijeha i smiješnoga najvidljivija imitacija, tj. oponašanje vašeg ponašanja. U toj dobi počeće ga zabavljati i TV program namijenjen najmlađim gledaocima.

Od 18 mjeseci do 2 godine
Stavljanje na glavu smiješnih šešira, ludiranje, smiješno hodanje i slično biće izvrstan povod za smijeh. Zavisno od toga koliko je razvijen djetetov govor, ono može početi razumijevati i jednostavne šale, tj. koja je to smiješna poruka u nekoj situaciji.

Jeste li znali?

  • Smisao za humor vrlo dobro utiče na zdravlje djeteta jer smijeh snižava krvni pritisak;
  • Istraživanja su pokazala da se dijete u prosjeku nasmije 150 puta tokom dana, dok se odrasli jedva uspiju nasmijati šest puta tokom dana;
  • Istraživači neurolozi su pronašli “zonu smijeha” u našem mozgu, koja se nalazi odmah iznad lijeve obrve ako ste dešnjak, ili iznad desne obrve ako ste ljevak;

Prema Desmondu Morrisu svaka beba razvije tri tipa osmijeha:

  • Refleksni smiješak, koji se pojavljuje već oko trećeg dana života. To nije pravi osmijeh, već reakcija na glasove, škakljanje ili strujanje vazduha po licu.
  • Uopšteni smiješak, koji se pojavljuje oko četvrte nedjelje života. Smiješak je potpuno formiran i pojavljuje se kao reakcija na ugodne situacije, ali nije namijenjen nikome posebno.
  • Specifičan smiješak, koji se pojavljuje u dobi između četiri i sedam mjeseci i namijenjen je samo komunikaciji s vrlo bliskim osobama (roditelji i braća ili sestre).

 Izvor: https://djeca.hr/

Veličina fonta