Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Uglavnom je uvaženo mišljenje među roditeljima da video igrice imaju loš uticaj na razvoj djeteta. Međutim, istraživanja nam pokazuju sasvim suprotno.

Igranje igrica ima mnogo više pozitivnih posljedica nego negativnih.

Prednost računarskih igrica jeste novi pristup učenju. Edukativne igrice nude veliki izvor informacija. Svako učenje kroz igru je lakše a ono naučeno se duže pamti jer je dio ličnog iskustva za razliku od klasičnog sjedenja nad knjigom. Igrajući se dijete nije ni svjesno da uči. Igre su osnova računarske pismenosti, a ovaj oblik pismenosti je jezik budućnosti. Većina velikih poznavaoca računara započela je upoznavanje sa novim tehnologijama upravo preko igrica. Naravno, ova aktivnost zahtijeva roditeljsku kontrolu, svakako da nije dobro sjedeti po cijeli dan i igrati video igre, ali odvojeno vrijeme u toku dana samo za to utiče i te kako pozitivno na razvoj vašeg djeteta.

Dečija igra je najznačajnija dečija aktivnost kroz koju dijete uči o svijetu koji ga okružuje. Osnovne karakteristike dečije igre su: dobrovoljnost, sloboda, izdvojenost, neizvjesnost, propisanost, fiktivnost. U vaspitanju i obrazovanju najveća vrijednost igara je u tome što su u stanju da privuku i održe dječiju pažnju na predviđenim sadržajima, kao i da ih motivišu da budu aktivni i učestvuju u određenim aktivnostima. Igra posjeduje kvalitet koji najviše nedostaje tradicionalnoj nastavi, a to je motivacija koja dolazi od same igre.

Računarske igre su djeci veoma zabavne. Dijete voli što za računarom ima mogućnost da jasno kontroliše dešavanja. Većina računarskih igrica dozvoljava da djeca sama stvaraju i kreiraju virtuelni lik sa kojim žele da igraju, tokom igre imaju mogućnost da ga modifikuju ili da jednostavno izaberu novi. Djeca vole da imaju svoje vrijeme za računarom, upravljajući i igrajući se u programima koji su im namijenjeni dijete ima mogućnost da bude kreativno, da stvara ili usmjerava svoje misli u traženju rješenja, kao i postepenom savladavanju prepreka. Rješavanjem jedne prepreke prelazi se na sljedeći, viši nivo, i tako dijete razvija svoje vještine i znanja, samopoštovanje i svijest.

Kroz igru djeca uče da je neuspjeh dio uspjeha, što je veoma važno za psihički razvoj djece. Zato su računarske igrice odlične da pokažu kako se nivo može preći ali tek nakon niza pokušaja i savladavanja prepreka. Iz toga proizilazi razvoj kritičkog razmišljanja, rješavanje konkretnih problema ili prilagođavanje određenoj situaciji.

Računarske igre utiču na razvijanje vještina komunikacije, socijalnih vještina, matematičkih, pismenih vještina. Timski rad je veoma bitan. Većina današnjih igrica dizajnirane su za igru u paru ili timu. Bilo da se bore protiv napada vanzemaljaca ili slažu slagalice, video igrice nude djeci bogatstvo prilika da konstruktivno djeluju kao tim.

Pa kao tim, možete i vi zajedno sa vašom djecom igrati određenu igru. Budite dio njihovog tima, sjetite se da ste i vi bili djeca, to će mališanima značiti i zbližiće vašu porodicu. Naravno, kako postoji vrijeme za igru, tako mora postojati vrijeme i za druge aktivnosti. Kada to objasnite djetetu i dozovolite mu da ima svoje vrijeme u toku dana za igranje video igrica, onda će dijete poštovati i vrijeme koje ste odredili za druge aktivnosti.

Ono što je nedostatak kod igranja video igrica jeste to što dolazi do slabljenja mišića i neadekvatnog položaja kičme, ako se ne vodi računa o fizičkim aktivnostima kod djece. Ovdje mora postojati sklad između mentalnog i fizičkog zdravlja. Roditelji moraju napraviti balans dok dijete samo ne stekne naviku i shvati da mu je fizička aktivnost isto toliko važna kao i igranje igrica putem kojih razvija brojne druge vještine.

Izvor: Smile code

Veličina fonta