Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Ono što ih svi učimo je da govore „molim“ i „hvala“, ali to nije dovoljno. Zahvalnost je sposobnost da cijenite ono što imate. Da bi stekli tu sposobnost, predlažemo nekoliko lijepih vježbi koje imaju još mnogo koristi.

Na čemu smo zahvalni danas?
Svakog dana, na kraju dana, sjedite pored djeteta i zajedno nabrajajte „poklone“ tog dana: trenutke, događaje, iskustva na kojima ste zahvalni. To mogu biti ljudi, igre, događaji, druženja, pa i pokloni. Možete čak i da vodite „dnevnik zahvalnosti“. To je odličan način i da djeca nauče da iz svega što se dešava izvuku ono dobro i pozitivno.

Dešavaće se dani kada su im neke loše situacije ostavile jači utisak od onih dobrih. I upravo su ti dani prilika za djecu da nauče da se fokusiraju na ono dobro.

Dan dobrote
Ovo je jedan dan u mjesecu kada vi i vaša djeca radite nešto korisno za druge: čišćenje dvorišta, prikupljanje stvari u dobrotvorne svrhe, kupovina hrane za one kojima je to potrebno. Ovo će pomoći djeci da shvate važnost ne samo uzimanja, nego i davanja. Ovo je važna komponenta zahvalnosti.

Da li se sjećaš?
Dobre stvari i lijepi momenti treba da se čuvaju. Pronađite vrijeme da ih se prisjetite. Recite: „Da li se sjećate kako nam je bilo lijepo kad smo išli na more s prijateljima?” ili “Da li se sjećate koliko ste voljeli da svi zajedno igramo Monopol?” ili “A da li pamtite kako smo se radovali kad je Marko osvojio onu medalju?”

Ovakvi momenti važni su i zato što pod pritiskom svakodnevnih obaveza lako zaboravljamo sve ono lijepo što nam se dešava.

Baš si dobar!
Ako dijete uči da je porodica tim koji funkcioniše jedino ako svi daju doprinos tome, pokažite da to cijenite. Kada skloni svoj tanjir posle ručka, obriše vodu koju je prosulo, prvi put namjesti krevet bez podsjećanja. Kažite hvala. Ne hvala što je dijete namjestilo krevet, već hvala što uči da bude uredno i poštuje način na koji porodica funkcioniše. Neka znaju da vi vidite i cijenite to što su brižni, obzirni i vrijedni.

Tako smo srećni!
U bilo kojem trenutku dana sjetite se koliko ste srećni: što su preostala samo dva dana do vikenda, što imate udobne i lijepe cipele na nogama, što možete svakog vikenda da odete na sladoled i u kupovinu zajedno.

Sreća nije rezultat dostizanja nečega što nismo dostigli ili dobijanja nečega što već nemamo, sreća je prepoznavanje vrijednosti onoga što imamo. Djeca, posebno mala, ne vide sav trud koji ulažete da bi imali mirno i radosno djetinjstvo. Ali ako redovno vježbate sa njima da bi primijetili i poštovali ono što imaju, oni će definitivno naučiti da cijene vaš roditeljski rad i sve što ih okružuje.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs

Veličina fonta