Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

U skladu sa epidemiološkom situacijom djecu će čekati drugačija školska godina od svih prethodnih, a najvažnije preporuke jesu one vezane za higijenu.

Da se razumijemo: ove preporuke su važile i bile aktuelne i ranije, samo se sad naglašavaju, jer su veoma bitne u prevenciji širenja epidemije koronavirusa.

Šta roditelji i đaci mogu da urade po pitanju ishrane u ovoj školskoj godini?

Higijena – kada spremate užinu kod kuće možete da u potpunosti pazite na higijenu namirnica, pribora, posude za spremanje užine i, naravno o ličnoj higijeni. Kada je na taj način sve pripremljeno onda djetetu samo treba napomenuti da obavezno opere ruke prije obroka u školi (užine). U aktuelnoj situaciji kupovina užine predstavlja higijenski rizik: otvaranje vrata, biranje proizvoda, plaćanje, otvaranje kesice. Da li će se dijete sjetiti da opere ruke? Da li će se po povratku sa kioska ili prodavnice dodirnuti po očima, nosu?

Nutritivna vrijednost – ako užinu spremate od kvalitetnih namirnica takva će biti i užina. Svi smo svjesni da pekarski proizvodi, na primjer ne koriste sirovine prve klase, kao i da je hrana iz kesica puna aditiva, soli, šećera, boja, pojačivača ukusa. Pa, ipak se takvi proizvodi nađu u djetetovim rukama na velikom odmoru. Ko je odgovoran? Hrana iz kesica je male nutritivne (hranljive) vrijednosti, ali visokog kalorijskog sadržaja. 

Prilika da shvate da je „domaća“ užina kvalitetnija od kupovne – djeca su pametna: naravno da će im biti draže da ponesu ono što vole da pojedu kod kuće nego da kupuju svakodnevno, uglavnom slične proizvode.

Ekonomski momenat – on nikada nije na prvom mjestu, ali nije zanemarljiv. Užinu nikada ne pravite u količini samo za jednu užinu: najčešće to bude nešto za večeru ili doručak za cijelu porodicu, ali je potrebno sjetiti se i odvojiti djetetu ili djeci za školsku užinu. Dalje, sendvič pravite od namirnica koje već imate u frižideru. Voće imate u kući/domu. Dakle, uglavnom nema dodatnih troškova.

Šta treba da ispunjava dobar recept za užinu? Najvažnije je da:

  • se brzo i lako sprema – ne želimo da opteretimo roditelje koji već imaju puno obaveza
  • su sastojci nutritivno vrijedni, kvalitetni
  • je proizvod koji se pakuje kompaktan (ne razliva se, nije kremast…)
  • je uvijek drugačiji: izbjegavajte često ponavljanje djetetovih omiljenih jela, jer mu ubrzo to više neće biti omiljeno. Sjetite se: raznovrsnost u ishrani je važna.

Dodatni savjeti:

Izbor užine zavisi od vremena kada dijete ide u školu i koliko provodi vremena u školi. Ukoliko je dijete imalo obrok i treba da provede par sati u školi voće je sasvim odgovarajući izbor.

Količinu hrane koju spremate kao užinu prilagodite djetetovim potrebama i uhranjenosti. Ne spremajte, na primjer gojaznom djetetu više nego što mu treba „da ne bi bio gladan“, „navikao je“ i iz sličnih neopravdanih razloga.

Sadržaj sendviča, takođe prilagodite potrebama djeteta i njegovoj uhranjenosti. Gojaznom djetetu izostavite namaze (puter, kikiriki-puter i sl.) uz šunku, sir i drugo ili neka ostane samo jedan namaz (kikiriki puter, na primjer).

Primjeri praktičnih recepata i predloga za užinu:

Pica savijača
Potrebno je: 500 g kora za pite. Viljuškom umutiti 3-4 jajeta, dodati usitnjen sir (oko 200 – 300 g), 1/4 šolje mineralne vode i malo praška za pecivo. U fil dodati: sjeckane šunku i masline (ako dijete voli), malo paradajz-sosa i origano. Prvu koru poprskati sa malo mješavine ulja i mineralne vode; drugu filovati, urolati i peći u plehu obloženom papirom za pečenje.

Proja sa tikvicama i sirom
Potrebno je: 70 g pršute ili slanine, manja glavica crnog luka, tikvica srednje veličine (300 g), 400 g sira, 3 jajeta, 150 g kukuruznog griza (palente), 1/2 kašičice soda bikarbone i ajvar (može i bez ajvara).

Priprema: u tiganj staviti slaninu, sitno isjeckan luk i narendanu tikvicu i na srednjoj vatri pustiti da omekša luk, tikvica pusti vodu – oko 10 minuta. Za to vrijeme viljuškom umutiti jaja, dodati izgnječen sir, palentu i sodu bikarbonu. Zatim, sjediniti sa tikvicama i peći u tepsiji na papiru za pečenje na 180 stepeni oko 20 minuta. Prije pečenja posuti susamom.

Mafini sa heljdinim korama
Potrebno je: pola pakovanja heljdinih kora isječenih na trake, 4 kriške sira koji koristite (kravlji, ovčiji…) ili 500 g sitnog sira, 2 jajeta, 1 dl ulja (može se staviti manje), kesica praška za pecivo, po šaku lanenih i susamovih sjemenki.

Priprema: umutiti žicom za mućenje jaja, dodati sir, ulje, prašak za pecivo i na kraju kore isečene na trake. Sve sjediniti, sipati u podmazane kalupe za mafine (u koje možete staviti papirne korpice za pečenje) i peći 25 minuta na 200-220°.

Sendvič
Sendvič je uvijek pravi izbor ako nemate vremena i niste unaprijed pripremili užinu. Birajte hleb od integralnih zrna žita (hranljiviji je, sadrži više vlakana i vitamina B grupe, ostaje svjež nekoliko dana) i napravite sendvič od sastojaka koje imate u frižideru, na primjer: šunka, sir, 2-3 liske zelene salate i sl.

Voće
Voće je jedna od odličnih ideja za užinu. Naročito ako dijete ima obrok kod kuće i u školi ostaje kraće nego inače. Savjet je da voće dobro operete i očistite, kako bi djetetu bilo lakše. Onda je potrebno samo da opere ruke i pojede već pripremljenu voćnu užinu. Savjet za roditelje čija djeca nose fiksne proteze: pored pranja i čišćenja voća, obavezno im isjeckajte voće radi lakšeg konzumiranja (jer im je problem zagrižaj).

Izvor: www.zelenaucionica.com

Veličina fonta