Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Komunikacija je osnova svih naših odnosa. Putem komunikacije mi razmjenjujemo naše misli i emocije, i tako gradimo naše odnose. Bilo da se nalazimo u ulozi roditelja, djeteta ili prijatelja, važno je da učimo i razvijamo pozitivne komunikacijske vještine.

Svi smo se barem jednom zatekli u situaciji kada smo neshvaćeni ili razočarani, ili onda kada nas neko ignoriše. Kada znamo da smo saslušani, manje smo ljuti, manje smo pod stresom, tada se osjećamo osnaženo da rješavamo probleme.

Kada smo saslušani i kada je shvaćeno ono što smo rekli, grade se ispunjavajući i brižni odnosi.

Komunikacija je dvosmislen proces
Uspješan dvosmerni proces je onaj u kome jedna osoba prenosi poruku na jasan način, a druga osoba je čuje i usvaja.
Naravno, mnoge stvari mogu da zasmetaju ovom procesu. Recimo, naša pretpostavka da se podrazumijeva da druga osoba zna šta mi mislimo i želimo da kažemo. Ili, kada se fokusiramo na ono šta mi želimo da kažemo dok nam drugi ljudi još uvijek pričaju. Ili, kada mi pretpostavljamo šta je to što je dobro za druge i onda pokušavamo da ih ubijedimo u to.

Dobra komunikacija se uči, ona traži vježbanje i trud
Ponekad, komunikacijske tehnike djeluju čudno jer su drugačije od naših ustaljenih načina da nešto kažemo, ali ako ih probamo i ako ih se pridržavamo barem jedno kraće vrijeme, one mogu postati dio našeg ponašanja i tako mogu doprinijeti kvalitetnijim odnosima do kojih nam je stalo. Probajte lagano da uvodite nove komunikacijske tehnike u vašu svakodnevnicu:

  • Uspostavite kontakt očima i okrenite svoje tijelo ka sagovorniku,
  • Fokusirajte se na informacije, umanjite spoljne sadržaje koje vam odvlače pažnju,
  • Slušajte sadržaj informacije i prepoznajte osjećaj koji je prati,
  • Kada osoba završi priču, parafrazirajte. Započnite vaše rečenice i razmišljanja riječima: „Ono što čujem od tebe je da….“ , „Čini mi se kao da je to……za tebe.“
  • Ne nudite savjete drugim ljudima, to obično zatvara vrata dobroj komunikaciji. Nudeći naše savjete drugima, mi pretpostavljamo da oni ne znaju šta je najbolje za njih.


Budite aktivni učesnik u odrastanju vašeg djeteta. Pričajte sa vašom djecom (bebama, predškolcima i osnovnoškolcima) od prvog trena i budite spremni da date podršku ili objašnjenje onda kada je to potrebno. Objašnjavajte vašoj djeci svaki korak, pojavu, emociju ili problem.

Najbolji način da podstičemo komunikaciju i stimulišemo razvoj govora kod djeteta jeste da u njoj sami učestvujemo.

Izvor: www.porodicnicentar.com

Veličina fonta