Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Polazak u školu je veliki korak za svako dijete, i velika promjena koja će u bezbrižan dječiji život unijeti obavezu na koju treba da se privikne. Zato je podrška roditelja izuzetno važna kako bi ovaj korak bio što lakši. 

Učenje se uvodi kao sasvim novi pojam koje dijete treba da razumije i uvrsti u svoje životne navike. U tome mu treba pružiti podršku, i usmjeriti ga tako da ne odustane pred mogućim poteškoćama. Ako niste sigurni kako to postići, pred vama je tekst koji vam može pomoći u ostvarivanju ovog cilja. 

Upoznajte dijete sa udžbenicima 
Djeca uglavnom uživaju u listanju slikovnica, a knjige sa bajkama donose roditeljima u krilo kako bi ih slušali dok čitaju. Međutim, udžbenici su potpuno novi tip štiva koje dijete treba da savlada, razumije i upotrijebi. 

Udžbenici za prvi razred osnovne škole prilagođeni su potrebama djece, što znači da je odnos teksta, slikovitih opisa i ilustracija uravnotežen tako da djetetu koje se prvi put susreće sa ovakvom vrstom štiva, bude prijemčivo i interesantno. Ipak, udžbenik ne može biti prilagođen pojedincu, zato je važno da vi oslušnete potrebe svog djeteta.

Kada kupite udžbenike otvorite ih zajedno i prelistajte, obratite pažnju na to šta dijete prvo primjećuje, šta mu se čini interesantnim, kakva pitanja vam postavlja, i da li već zna da pročita određene riječi. Tako ćete imati jasniji uvid u to na šta da se fokusirate kada učite s djetetom, šta da mu pokazujete u knjizi, i šta će bolje razumjeti.

Predstavite udžbenike kao posebne i izuzetno vrijedne riznice znanja, kao čarobne knjige iz kojih će moći da nauči mnogo. Dječija radoznalost će omekšati gotovo svakog mališana, pa će željeti da sazna više o toj posebnoj knjizi koju ima pred sobom. 

Predstavite učenje kao sticanje posebnih vještina koje imaju veliku vrednost 
“Koliko znaš toliko vrijediš” poslovica je koja se često koristi u našem narodu, a koju mi vrlo dobro znamo, i često smo imali prilike da se uvjerimo u to u stvarnom životu. Ipak, za djecu je ovo potpuna novost i zato je dobro da razgovarate sa vašim đakom prvakom o tome zašto je znanje važno. Šta znači znati, i kakva je to „super moć“ koja se može steći učenjem.
 
Predstavite učenje kao proces sticanja posebnih vještina, koje su izuzetno važne. Ideja da učenje predstavite kao super moć isprva može zvučati čudno, ipak, djetetu se jako može dopasti osjećaj ovladavanja novom vještinom, kao i “sticanje super moći”, kada će nakon što savlada određeno znanje doći i dosledna pohvala i oduševljenje. 

Napravite nedeljni raspored ispunjen različitim aktivnostima 
Male dnevne rutine čine život ispunjenijim i gotovo da nema osobe koja ih ne kreira. Vjerujemo da ih i vi imate, a pravi trenutak da i vaše dijete usmjerite u tom pravcu je onaj kada krene u školu.
 
S obzirom da će škola zauzimati određeno vrijeme tokom dana, ostatak slobodnog vremena rasporedite tako da dijete ima dovoljno prostora za odmor, zabavu i učenje. Razgovarajte sa vašim djetetom, i zajedničkim snagama učestvujte u kreiranju nedeljnog rasporeda. 

Uz jasan dogovor s djetetom, ono će prihvatiti obavezu, znajući da mu nakon toga slijedi druženje, odnosno vrijeme za odmor. Na ovaj način učenje se predstavlja kao normalna dnevna aktivnost, što ne ostavlja prostora djetetu da ga doživi kao nešto strašno ili teško što će ograničiti njegovu slobodu.

Uočite šta mu dobro ide i stimulišite dijete pohvalom 
Iako je česta praksa da roditelji grde djecu kada odbijaju da uče, pokušajte da vam u fokusu ne bude to šta djetetu ide loše, ili šta nevoljno radi, već ono što mu ide od ruke, i u čemu uživa. Tada pohvalite talenat, i istaknite kako uz malo truda može da postigne sjajne rezultate.

Svaki put kada vaše dijete uradi neki zadatak dobro, istaknite to i razgovarajte s njim zašto mu je to dobro išlo, šta ga to zanima i privlači u tom predmetu u školi. Pokušajte onda da pronađete sličnosti svih školskih predmeta, kako bi dijete posmatralo školu kao cjelinu. 

Škola nije igra, ali može biti zabavna ukoliko je tako predstavite svom djetetu. Uvijek mu naglasite pozitivne aspekte kao što su druženje, otkrivanje novih stvari, i ovladavanje novim vještinama. Sprijateljite vaše dijete s knjigama i prije polaska u školu, i na samom kraju pustite ga da što samostalnije otkrije benefite učenja. 

Izvor: www.najboljamamanasvetu.com

Veličina fonta