Aktuelno

Najnovije vijesti, saopštenja...

Higijena, ljubomora, igra, maženje - izdvajamo savjete za sve mlade mame i tate koji imaju kućne ljubimce. Odnos djece i životinja ima velike benefite na djetetov život. Razvijanjem empatije prema životinjama djeca formiraju karakter, postaju druželjubivija, samostalnija i spretnija.

Ukoliko djeca odrastaju uz mačku ili psa, to utiče na njegov pogled na prirodu, životinje, a i prema statistikama, smanjuje se mogućnost kasnijih alergija.

Prije dolaska novorođenčeta, ljubimac je imao svu pažnju ukućana. Sa dolaskom bebe situacija se mijenja. Dešava se da pas ili maca budu ljubomorni na bebu, međutim oni su svesni svog položaja u porodici, stoga ne bi trebalo mnogo da brinete. Do konflikta između bebe i ljubimca može doći, ukoliko ga beba prilikom igre povredi ili ga pak dira dok jede. Pas ili mačka se mogu uplašiti da beba hoće da ukrade hranu. Jednostavno ne dajte bebi da prilazi ljubimcu dok jede.

Naučite dijete da postupa nježno sa životinjom
Iz pozicije ljubimca, kada bebu dovedete iz bolnice, on na nju gleda kao na novog ljubimca koji je preoteo njegovu pažnju. Veoma je važno kada beba dođe da se uspostavi dobar odnos na prvo njuškanje. To možete učiniti tako da ljubimca uputite na bebine stvarčice kako bi se navikao na miris, pre nego što beba dođe. Psi će verovatno odmah reagovati i želeće da istraže sve o potencijalnoj konkurenciji, dok će mace na drugačiji način pokazati ljubomoru, biće ravnodušne prema vama. Kada bebu donesete iz bolnice, dozvolite ljubimcu da je onjuši i da tako ostvari prvi kontakt sa njom.

Novo pravilo - sigurnost bebe je na prvom mestu
S obzirom na činjenicu da je vaš ljubimac do sada mogao da radi šta poželi, prilikom dolaska bebe te stvari se mijenjaju. Vjerovatno će vašem ljubimcu smetati plač bebe, ili bebi kada pas laje. Stoga, najbolje bi bilo da na početku bebu i ljubimca držite odvojeno. Budite obazrivi prilikom prvih kontakata. Ako je ljubimac do sada spavao sa vama, napravite kutak za njega u kojem će se osećati posebno.

Dozvolite da se igraju zajedno
Kako biste bebu i ljubimca zbližili, potrebno je da se igraju i da provode vrijeme zajedno, naravno, uz vaš nadzor. Da se ljubimac ne bi osjetio zapostavljenim, dok se igrate ili šetate sa bebom uključite i njega. Time ćete doprinijeti da se beba i ljubimac zbliže. Izbjegavajte da se sa ljubimcem igrate kada vaša beba spava, jer to proizvodi kontraefekat. Od četvrtog, petog mjeseca, kada beba već počinje da primećuje ljubimca, uzmite njenu ruku i mazite kucu ili macu. Takođe beba može da dobije motivaciju da puzi vidjevši kako se kuca igra i trčkara za lopticom. To je veoma bitna odlika odrastanja djece uz životinju, gdje se beba uz ljubimca pravilno razvija. Zbližavanjem bebe i životinje učinićete da postanu najbolji prijatelji.

Vodite računa o higijeni
S obzirom na činjenicu da i beba i ljubimac provode vrijeme u istoj prostoriji, morate voditi računa o higijeni životinje i bebe. Zapravo ljubimca morate češće voditi kod veterinara, kako biste izbjegli neželjene bakterije, viruse i bolesti koje se mogu prenijeti na bebu. Uz to, prostorije moraju biti čiste i dezinfikovane, a poželjno je da ljubimac bude što je moguće čistiji. Perite ruke nakon maženja ljubimaca, redovno ga šišajte i skraćujte mu nokte.

Izvor: https://bit.ly/2FEi6Ga

Veličina fonta